Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama, Washington'ın istikrarlı, barışçıl ve müreffeh bir Çin'in yükselişinden memnuniyet duyduğunu açıkladı.

Obama, Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği (APEC) Örgütü Zirvesi'ne katılmak için geldiği Pekin'de zirvenin CEO toplantılarında konuştu.

Çin ve ABD arasında karşılıklı 5 ila 10 vize uygulaması başlatılacağını belirten Obama, iş vizesinden öğrenci vizesine kadar özellikle vize sürelerinin uzun tutulması gibi yeni kolaylıkların sağlanacağını söyledi.

Obama, öğrenci ve kültürel değişim vizelerinin bir yıldan beş yıla kadar geçerli olacağının altını çizerek iş ve turist vizelerinin 10 yıla kadar geçerli olabileceğine işaret etti.

ABD'yi halihazırda 1,8 milyon Çinlinin ziyaret ettiğini hatırlatan Obama, vize anlaşmasıyla bu sayının dörde katlanacağını dile getirdi.

İkili ticaret ve yatırımı güçlendirmek için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayan Obama, "İstikrarlı, barışçıl ve müreffeh bir Çin'in yükselişinden memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu.

Obama, Çin'in kendileri için en hızlı büyüyen ihracat pazarı olduğuna dikkati çekerek "ABD Pasifik bir güç ve geçmiş yüzyılda olduğu gibi bu yüzyılda da ortak güvenliği ve ortak ekonomik büyümeyi teşvik ediyoruz" ifadesini kullandı.

Obama'dan istihdam vurgusu

İki büyük ekonomi olarak (Çin ve ABD) sorumluluklarının bulunduğunu belirten Obama, Çin ve ABD birlikte çalışırsa bundan dünyanın kazanacağını ifade etti. Obama, karşılıklı ticaret ve yatırımı güçlendirmeleri gerektiğini söyleyerek bunun aynı zamanda ABD için de istihdam oluşturacağına dikkati çekti.

Obama, Çin ve ABD'nin ekonomik anlamda rekabet ettiğini ancak Ebola ile mücadele, nükleer silahsızlanma, temiz enerji ortaklığı ve iklim değişikliği gibi konularda işbirliği yaptığını kaydetti.

Çin'in başkenti Pekin'de yapılacak zirve çerçevesinde üye ülkelerin liderleri yarın APEC Ekonomi Liderleri Toplantısı'nda bir araya gelecek.

Toplantının ardından Obama, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in liderler onuruna verdiği akşam yemeğine katılacak.

Yarın yapılacak APEC liderler zirvesine katılması beklenen Obama'nın, toplantıların ardından Çin Devlet Başkanı Xi ile bir araya gelmesi öngörülüyor.