Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Yönetim Kurulu Üyesi Yves Mersch, teşvik planı kapsamında AMB politika yapıcılarının gelecek hafta varlığa dayalı menkul kıymet (VDMK) satın alımlarına başlamaya hazır olacağını söyledi.

Mersch Almanya’da yaptığı bir konuşmada, birkaç hafta önce teminatlı tahvil satın alımı ile başlayan AMB’nin önlem paketinin bir hafta içinde varlığa dayalı menkul kıymet alımları ile devam edeceği açıklamasında bulundu. Mersch, “Söz konusu alımlar Euro Bölgesi’nde fiyat istikrarını garanti altına alacak” dedi.

Haziran ayından bu yana politika yapıcılar faiz oranlarını iki kez düşürdüler, bankalara uzun vadeli kredi teklifinde bulundular ve AMB’nin bilanço tablosunu 1 trilyon euro kadar (1.24 trilyon dolar) yükseltmek için varlık alımları yapma taahhüdü verdiler. Enflasyonu AMB hedefinin aşağısında seyretmesi ve ekonominin genişleme göstermekte zorlanması ile birlikte AMB Başkanı Mario Draghi gerektiği takdirde ek teşvik açıklanacağını belirtirken, Draghi’nin söz konusu açıklaması geniş ölçekli tahvil alımı spekülasyonlarını alevlendirdi.

Mersch, “Hükümet tahvili alımı yapılması için bir karar alınmadı. Durumun kötüleşmesi halinde başvurulacak teorik bir seçenek” dedi.

Politika yapıcılar 19 Kasım’da Frankfurt’ta toplanacak.