Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen, Japonya hisselerinin ralliyi genişletmesinin güvenli varlıklara talebi düşürmesi ile değer kaybediyor.

Dolar önemli para birimleri karşısında, ABD ekonomisinin güçlendiğine yönelik işaretler ve para birimi volatilitesinin 1 yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesinden gerilemesi ile kazançları koruyor. Ekonomistler ABD’de perakende satışların geçtiğimiz ay toparlanma gösteediği tahmininde bulunuyor.  Perakende satışlar verisi 14 Kasım’da açıklanacak. Von, Kore Merkez Bankası Başkanı Lee Ju Yeol’un bu hafta yapacağı açıklama ile ek parasal genişleme sinyali vereceği spekülasyonları ile geriledi.

Tokyo’da bulunan Barclays Plc Döviz stratejistlerinden Shinichiro Kadota, “Japonya hisseleri yeniden yükselmeye başladı ve bu durum dolar-yeni tekrar 115’in yukarısına yönlendirdi. Eğer bu hafta sonunda açıklanacak ABD verisi olumlu gelirse, dolar-yende yeni bir zirve görmemiz oldukça mümkün” dedi.

Yen dolar karşısında yüzde 0.3 düşerek Tokyo saati ile 14:26’da 115.25 yen oldu. Yen 7 Kasım’da 115.59 ile Kasım 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi görmüştü. Yen euro karşısında yüzde 0.3 gerileyerek 143.14 seviyesine geldi. Yen dolar karşısında yatay bir seyirle 1.2422 dolar seviyesinde.

Topix endeksi yüzde 1.2 yükseliş ile 1,376.97 puan oldu ve Haziran 2008’den bu yana en yüksek kapanışa ilerliyor.

Kore Merkez Bankası politika yapıcılarının 13 Kasım’daki toplantısı öncesinde von gerileme gösterdi. Citigroup Inc., Deutsche Bank AG ve HSBC Holdings Plc gibi bankalar Başkan Lee Ju Yeol güvercin yorumlar gelmesini bekliyor.

Güney Kore’nin hükümet tahvili faizleri, zayıflayan yenin Güney Kore ihracatçılarını daha az rekabet edebilir hale getirmesi ile geçtiğimiz hafta rekor düşük seviyelere geriledi.

Von dolar karşısında yüzde 0.7 değer kaybı ile 1,092.10 seviyesine geldi. Yen karşısında ise yüzde 0.3 düşerek 9.7453 oldu.