Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uzmanların, Fed'in bugün TSİ 21:00'de açıklanacak olan 28-29 Ekim tarihli toplantısının tutanaklarında arayacakları bazı noktalar şöyle;

-- Yatırımcılar, New York'ta RDQ Economics kurucularından John Ryding'e göre, Fed'in ekonomiye ilişkin daha iyimser bir değerlendirmesinin teyidini arayacak. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), geçen ayki toplantısında, istihdam piyasasındaki ilave iyileşmeyi ve enflasyonun yüzde 2 olan Fed hedefinin altında inatçı bir biçimde kalma ihtimalinin azaldığını işaret ederek, varlık alım programını sonlandırdı.

New York Fed'in eski ekonomisti Ryding, "Fed'in açıklamasının daha şahin bir söyleme dönme konusunda, oldukça önemli bir değişimi işaret eden bazı noktalar bekliyorum" şeklinde görüş bildirdi.

--Stamford, Connecticut'ta RBS Securities Inc. ABD ekonomistlerinden Guy Berger, tutanakların bazı politika yapıcılarının halen çok düşük enflasyonu bir endişe kaynağı olarak gördüklerini gösterebileceğini söyledi.

Berger, "Tutanaklar iki uçlu bir tona sahip olacak," dedi ve "İstihdam konusunda beklenende daha iyi bir iyileşmenin nasıl gerçekleştirileceğini tartışacaklar. Aynı zamanda, sanırım, enflasyonun yükselmediği yolunda bir endişe de olacak" şeklinde görüş bildirdi.

Fed'in tercih ettiği gösterge ile ölçülen tüketici fiyatları, Eylül ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.4 arttı ve Mart 2012'den bu yana yüzde 2 olan merkez bankası hedefinin altında seyrediyor. İşsizlik oranı Ekim ayında yüzde 5.8 ile Temmuz 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Kaydadeğer Zaman

--New York'ta JPMorgan Chase & Co. baş ABD ekonomisti Michael Feroli, müşterilerine yönelik bilgilendirme notunda, tutanakların ayrıca, Fed'in faizlerin olası yoluna ilişkin sözlü yönlendirmesi hakkında muhtemel değişikliklerin işaretlerini de verebileceğini kaydetti. Son toplantıda, Fed politika yapıcıları, faizlerin "kaydadeğer bir süre" düşük seviyelerde tutulacağı taahhüdünü korudu.

Feroli, "'Kaydadeğer' söyleminin geleceği konusunda, bu söyleme Aralık ayı toplantısı sonrası yapılacak açıklamada nasıl yer verilebileceğine ışık tutan bir tartışma görme olasılığı oldukça yüksek," dedi. FOMC'un bir sonraki toplantısı 16-17 Aralık'ta yapılacak. Berger, "Aralık ayında muhtemelen böyle bir değişikliğin olabileceğini düşünüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

--Boston'da Columbia Management Investment Advisors baş ekonomisti Marie Schofield, geçen ayki FOMC açıklamasının küresel risklerden bahsetmemesine karşın, tutanakların ABD dışı ekonomilerdeki zayıflığa ilişkin endişeleri gösterebileceğini belirtti.

Schofield, uluslararası görünümün, ABD ekonomisi için olumlu görüş konusunda, bir "ihtar" teşkil ettiğini söyledi ve "Küresel durumu aslında ne kadar tartıştıklarını görmek istiyorum" şeklinde görüş bildirdi. Japonya, bu hafta açıklanan verinin gösterdiği üzere, üçüncü çeyrekte resesyona girerken, Çin ekonomisi soğudu ve Avrupa büyümekte güçlük çekiyor.