Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yen dolar karşısında, Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin seçimleri kazanacağı ve ekonomik teşvik programını genişleteceği spekülasyonu ile 7 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Yen 16 önemli para biriminin 2’si hariç tümü karşısında Japonya hükümetinin açıkladığı verinin ihracatın Ekim ayında 8 ayın en büyük artışını kaydettiğini göstermesine rağmen değer kaybetti. Dolar endeksi, ABD’de bugün açıklanacak olan tüketici fiyatları verisi öncesinde ve gelişme gösteren ekonominin Hazine tahvili faizlerini yukarı iteceği spekülasyonu ile 2009’dan bu yana en yüksek seviyeden kapanış yapmaya ilerliyor. Avustralya doları, Çin’in imalat PMI’ının Kasım ayında gerilemesinin ardından 2 haftanın en düşük seviyesine indi.

Tokyo’daki Credit Agricole Döviz direktörü Yuji Saito, “Seçimlere doğru dolar yen karşısında desteklenmeli. Eğer ABD Hazine tahvili faizleri yükselmeye başlarsa, 120’ye doğru bir tırmanış görülebilir” dedi.

Yen dolar karşısında, 118.27 yen ile Ağustos 2007’den bu yana en zayıf seviyeyi görmesinin ardından yüzde 0.2 değer kaybederek Tokyo saati ile 12:07’de 118.6 yen seviyesine geldi. Yen euro karşısında, erken saatlerde 148.38 yene gerileyerek Ekim 2008’den bu yana en düşük seviyeye inmesinin ardından 148.24 seviyesinde yatay seyrediyor. Dolar euro karşısında yüzde 0.1 artış ile 1.25.47 dolardan işlem gördü.

Yen geçtiğimiz hafta yüzde 2.2 düştü ve 10 gelişmiş piyasa para birimi arasındaki en kötü performansı sergiledi. Japonya Merkez Bankası (BOJ) dün yaptığı açıklama ile rekor teşviki sabit tutma kararı aldı. Abe ise önceki gün erken seçime gidileceğini bildirdi.