Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:53'te güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Fed politika yapıcılarının faizleri artırma yönünde ilerlemelerinin dolarda güçlenme getirmesinin etkisi ile yatay seyrediyor.

Bloomberg'ün derlediği verilere göre, altın destekli ETF'lerdeki varlıklar, 5 yılın en düşük seviyesinden gerilemeye devam ediyor. İsviçre'de merkez bankasının varlıklarının en az yüzde 20'sini altın cinsinden tutmasını gerektirecek referandumun reddedileceğini gösteren bir anket yayınlandı.

Altın son iki ayda, ABD Merkez Bankası Fed'in faiz artışına yaklaşması ile geriledi. Dün yayımlanan Fed'in Ekim ayı toplantısının tutanaklarında, yetkililerin küresel ekonomideki durağanlığın etkilerinin sınırlı olacağını değerlendirdikleri ortaya çıkmıştı.

New York'taki Newedge Group brokerı Tommy Capalbo "ABD'deki faiz artışı beklentisi altın piyasasını baskılamaya devam edecektir. Tatil sezonunda fiziki talep artacağı için iyimserlik artabilir ancak uzun vadede göstergeler aşağı yönlü" yorumlarını yaptı.

Aralık vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1'den az düşüşle, New York saati ile 09:52'de, ons başına 1,193.50 dolara indi. Kontrat daha önce yüzde 1,5 gerilemişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 90 üstündeydi.

ABD'de enflasyon Ekim'de aylık bazda büyük bir değişiklik göstermeyerek, enerji fiyatlarındaki düşüşün henüz diğer ürün ve hizmetlere etki etmediğini gösterdi. ABD'de işsizlik başvuruları geçtiğimiz hafta beklenenden az geriledi.

Aralık vadeli gümüş konrtratları New York'ta yüzde 0.5 düşerek ons başına 16.215 dolara indi.

(17:53'te güncellendi)