Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

(16:06'da güncellendi)

Irak'ta merkezi hükümet ile Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki petrol ihracatı sorununda geçen hafta anlaşma sağlansa da, tartışmalar sürüyor. Merkezi Irak hükümetiyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) petrol ihracında anlaşmaya vararak, Irak Federal Hükümeti'nin Kürt bölgesel hükümetine ilk adımda 500 milyon dolar ödemesi kararlaştırılmıştı. Kürt yönetimi, günlük 150 bin varil petrolü, Irak hükümeti üzerinden ihraç etmeye başlayacak.

Borsa İstanbul, Chevron, Halkbank ve Türk Hava Yolları (THY) ortaklığında düzenlenen Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında Bakan Yıldız, Erbil ve Merkezi Irak Hükümeti'nin, Bağdat'ın arasındaki anlaşmazlıkların bu yıl kendini daha çok çözüm odaklı noktalara bıraktığını söyledi.

Zirve'ye konuşmacı olarak katılan Kuzey Irak Enerji Bakanı Ashti Hawrami "Ceyhan'a günlük 50.000 varil gönderiyoruz, miktar artaracak" diye konuştu. Hawrami yeni bir petrol boru hattının da tamamlanmak üzere olduğunu belirtti.

Bölgenin önde gelen petrol şirketlerinden Genel Enerji'nin CEO'su Tony Hayward ise 2015'te üretimi artıracaklarını belirterek "Kuzay Irak Petrol Boru Hattı'nın kapasitesi kolaylıkla 500.000'den 750.000 varile çıkabilir. Tak-Tak sahasındaki üretimi günlük 150 bin varile yükselteceğiz. Kuzey Irak'taki üretimi 2015'te yüzde 50 artıracağız" dedi. Kuzey Irak'tan Türkiye'ye petrol boru hattının açılmasının ardından Haziran'da üretimi ciddi oranda artıran Genel Enerji'nin hisse senetleri Temmuz ayından bu yana değer kaybetti.

Türkiye'nin, Irak petrolleriyle beraber Irak'ın normalleşmesine katkı koyacak yapıyı, sistemi kurmaya çalıştığını uluslararası arenaya belirttiğini, bu konunun yoğun tartışıldığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Şu anda geldiğimiz noktada, o yıldan bu yana 35 kargonun, 25 milyon varilin üzerindeki ham petrol aktarımıyla beraber bu haftanın başında geldiğimiz nokta, olumlu bir nokta olarak söylenebilir. Yaklaşık 2 milyar doların üzerindeki bir gelirin, Irak'ın tamamının normalleşmesi adına konulan bir katkı olduğunu ve bu kurulan sistem sayesinde olduğunu, en son Bağdat'la Erbil'in bu konuda bir uzlaşı noktasına geldiklerini sevinerek görüyoruz."

Irak'ın en büyük petrol rafinerisi Beyci'nin Irak Şam İslam Devleti'nin elinden alınmak üzere olması da ülkedeki petrol arzının yeniden eski seviyelere çıkması için önemli bir gelişme olmuştu.

(16:06'da güncellendi)