Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi ekonomisi yeni bir yavaşlama dönemine girme riski ile karşı karşıya.

Londra merkezli Markit Economics’ın açıkladığı verilere göre Euro Bölgesi’nin imalat sanayi ve hizmet faaliyetlerinin göstergesi olan Satın Alma Yöneticileri Endeksi (bileşik PMI), Kasım ayında beklenmedik şekilde 51.4’e gerileyerek 16 ayın en düşük seviyesine indi. PMI Bir önceki ay 52.1olarak açıklanmıştı. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin tahmin medyanı 52.3 seviyesine yükseliş görüleceği yönündeydi. 50’nin üzerindeki sayılar genişlemeye işaret ediyor.

Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) benzeri görülmemiş teşvik uygulaması önümüzdeki aylarda etkisini göstermeye başlayacakken, Almanya ve Fransa’daki zayıf büyüme ve Ukrayna’da yükselen tansiyon Euro Bölgesi’nin ılımlı canlanmasına tehdit oluşturuyor. Euro Bölgesi ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0.2 genişleme gösterdi.

Markit baş ekonomisti Chris Williamson, “PMI sayılarındaki düşüş bölgenin yeniden gerileme dönemine girme riskini artırıyor. Anketlerdeki kötüleşen trend, AMB üzerindeki ekonomiyi canlandırma baskısını artıracak” diye konuştu.