Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gold Fields Ltd. CEO’su Nick Holland, “Altın madencilerinin maliyetleri mevcut spot fiyatların çoğunlukla üzerinde seyrediyor ve bu durum gelecek sene zarar yazma ihtimallerini yükseltiyor” dedi.

Holland analistlerin araştırmasına referans göstererek, sektör genelinde maliyetlerin borç geri ödemeleri dahil olmak üzere, ons başına yaklaşık olarak 1,300 dolar seviyesinde olduğunu belirtti. Altın yüzde 0.1 düşerek ons başına 1,182 dolara geriledi ve 2013 yılı başından bu yana kayıpları yüzde 29’e genişletti.

Holland, “Sektör genel anlamda suyun altında. Daha fazla zarar verilmesini yönünde bir beklentim var. Üretimin düşürüleceğini düşünüyorum ancak sistemden geçmesi zaman alacaktır” ifadelerini kullandı.

Altın üreticileri, 10 yıllık borç destekli bir genişlemenin,  daha düşük bir külçe altın fiyatına adapte olmakta zorlanıyor. Altın, yükseliş yılları sırasında satın alımlar ve maliyet enflasyonu ile Eylül 2011’de ons başına 1,921.17 dolara ulaşmıştı. Spot fiyat, yatırımcıların ABD ekonomisinin gelişme göstermesine bağlı olarak Fed’in faiz oranlarını yükselteceği spekülasyonları yapmalarının güvenli liman olarak nitelendirilen altına talebi düşürmesi ile geçtiğimiz 18 ayda gerileme kaydetti.