Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Dr. Fatih Birol, dünya enerji üretiminin geleceğine bakıldığında, düşen petrol fiyatlarına rağmen stres sinyalleri gördüklerini söyledi.

Birol, Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, 2020'ye kadar dünya petrol üretiminin yarısının Irak'tan gelmesi gerektiğini belirterek, "Bu nedenle Irak petrol üretimine yatırımların bugünden başlaması gerekiyor" dedi.

Düşen petrol fiyatlarının, petrol yatırımları üzerinde aşağı yönde baskı yaptığına işaret eden Birol, petrol talebinin ise düşen fiyatlar yüzünden artmak zorunda kalabileceğini kaydetti.

Petrol fiyatlarındaki düşüşün bazı ülkeleri sübvansiyonlardan kurtardığını anlatan Birol, "ABD'nin artan petrol üretimi iyi bir gelişme olsa da dünyanın Ortadoğu petrolüne ihtiyacı var" diye konuştu.

Birol, geçen yıl dünya karbon emisyonu miktarının yüzde 2,6 arttığına dikkati çekerek, "Bu artış bizi felaket diye tanımlayabileceğimiz ısı seviyelerine doğru götürebilir" dedi.

Dünyanın karbon emisyonu sınırı olduğunu anlatan Birol, bu sınırın yarısının aşıldığını vurguladı.

ABD ve Çin arasında imzalanan karbon emisyonu anlaşmasının, iklim için iyi bir gelişme olduğunu belirten Birol, "Avrupa'nın yeni iklim politikası da karbon emisyonunun azaltılmasına yönelik atılmış önemli bir adım" dedi.