Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Temsilciler Meclisi'nin istihbarat komitesindeki Cumhuriyetçi ve Demokrat üyeler tarafından iki yıldır yürütülen ve Obama yönetiminin, Libya'nın Bingazi şehrindeki elçiliğe düzenlenen saldırı ile ilgili kamuoyunu kasıtlı olarak yanılttığı iddialarını araştıran soruşturma sonunda suçlamalar reddedildi. 

Komite'nin üyeleri Cuma günü yayınladıkları raporda, Bingazi saldırısı ile ilgili söylentileri ve mesnetsiz suçlamaları reddederken, hiçbir aşamada kurtarma çabalarının durdurulması talimatının verilmediğini belirtti. Raporda Beyaz Saray yetkilierinin, 11 Eylül 2012'de gerçekleşen saldırının ardından yapılan ve tutarlı olmayan bir izahtan sorumlu tutulamayacağı ifade edildi.

Komite'nin raporunda dönemin Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın adı geçmezken, Cumhuriyetçi üyelerin kaleme aldığı ek bölümde Clinton ve diğer Dışişleri yetkililerinin Libya'daki güvenlik önlemlerinin artırılması taleplerini kabul etmemelerinin daha kapsamlı soruşturulması gerektiği dile getirildi.

Teröristler 11 Eylül 2012'de Bingazi'deki ABD Büyükelçiliği'ni basarak Büyükelçi J. Christopher Stevens ile diplomat Sean Smith'i öldürmüşlerdi. Önceleri saldırının İslam dünyasında ciddi tepkilere yol açan 'Müslümanlar'ın Masumiyeti' adlı film nedeniyle gerçekleştiği belirtilse de, yapılan soruşturmalar böyle bir durumun olmadığını ortaya koymuştu.

Saldırı nedeniyle sert eleştirilere maruz kalan Hillary Clinton'ın 2016 Başkanlık Seçimleri'nde aday olması halinde Cumhuriyetçiler'in konuyu yeniden gündeme getirecekleri tahmin ediliyor. Ancak iki partinin ortak düzenlediği bu soruşturmadan Clinton'ı sorumlu tutan bir sonuç çıkmaması eski first-lady'yi bir nebze rahatlatabilir.