Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:39'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, Avrupa tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası'nın büyümeyi desteklemek için ülke tahvilleri satın alacağı spekülasyonuna bağlı olarak yükseldi. Doğalgaz emtia grubundaki düşüşlere öncülük etti. Petrol fiyatları geriledi.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 13:49'da yüzde 0.2 yukarıda seyrediyordu ve tüm zamanların en yüksek seviyesini daha da yukarıya taşıdı. Küçük ölçekli hisselerin bulunduğu Russell 2000 Endeksi yüzde 0.7 ralli yaptı. Stoxx Europe 600 Endeksi, günü yatay seyirle kapattı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi dört baz puan düşerek yüzde 1.97'ye indi ve ilk kez yüzde 2 seviyesinin altına düştü. Doğalgaz Şubat ayından bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirirken, ham petrol, bu haftaki OPEC toplantısı öncesi değer kaybetti.

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, 21 Kasım'da yaptığı konuşmada, enflasyon görünümünde düşüş olması durumunda, politika yapıcıların varlık alımlarının kapsamını genişletmeye istekli olacağını söyledi. Bu açıklama, Bank of America Merrill Lynch'in endekslerine göre, Euro Bölgesi ülke tahvillerinin faiz ortalamasının yüzde 1'in altına inerek en az 1994'ten bu yana en düşük seviyesine gerilemesine yardımcı oldu. Almanya'da iş dünyası güven endeksi beklenmedik bir şekilde yükseldi ve son yedi ayda ilk kez yukarı yönde hareket etti.

New York'ta Banyan Partners LLC şef piyasa stratejisti Robert Pavlik, "Geçen haftadan, Draghi'nin Avrupa'da enflasyona yönelik yorumlarının ve Çin Merkez Bankası'nın borçlanma faizlerini düşürme hareketlerinin yansımalarını görüyoruz," dedi ve "Bazı iyi ekonomik haberler ve şirket karları var. Piyasa daha fazla yukarı potansiyel taşıyor" şeklinde görüş bildirdi.

(21:39'da güncellendi)