Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hong Kong’da işlem gören Çin hisseleri, Çin Merkez Bankası’nın (PBOC) gösterge faiz oranlarını Temmuz 2012’den bu yana ilk kez düşürmesinin ardından faiz oranı swap’ları gerilerken, bir yılın en büyük rallisini gerçekleştiriyor.

Finans ve materyal şirketleri Hong Kong’da yükselişlere öncülük ederken, China Life Insurance Co., Haitong Securities Co. ve Jiangxi Copper Co. en az yüzde 5 prim yaptı. Poly Real Estate Group Co. yüzde 10 değer kazanarak Şanghay’da gayrimenkul şirketlerinin yükselmesine öncülük ediyor. Bankalar ise faiz oranındaki indirimin kar büyümelerine zarar vereceği endişesi ile geriledi. Gree Electric Appliances Inc., ev aleti üreticilerinin düşük faiz oranlarının tüketici harcamalarını destekleyeceği söylentileri ile yükselmesi ile Şenzen’de yüzde 3.8 artış gösterdi.

Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 3.5 artarak yerel saat ile 13:13’te 10,812 puana geldi. Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 2 yükseliş ile 1,537.08 puan oldu. PBOC, liderlerin dünyanın ikinci en büyük ekonomisine destek için çabalarını artırmaları ile birlikte, Temmuz 2012'den bu yana ilk kez gösterge faiz oranlarını düşürdü.

Şanghay merkezli Dragon Life Insurance Co. para yöneticilerinden Wu Kan, “Faiz indirimi daha gevşek bir para politikası sinyali verdi ve hükümet büyümeyi stabilize etmeye çalışıyor. Bu durum hisse senetleri için oldukça olumlu, özellikle de inşaat şirketleri gibi faiz oranlarına hassas olan sektörler için oldukça pozitif” diye konuştu.