Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

New York Fed Başkanı William C. Dudley’in finansal denetleme siciline ilişkin savunması, merkez bankasının gözetiminin sıkılaştırılmasını isteyen kanun yapıcıları yatıştırmada yetersiz kaldı.

Dudley Senatör Elizabeth ile 21 Kasım’da yaptığı gergin diyalogda, New York Fed’de mevzuata ilişkin “uzun bir listeden oluşan” hataların var olduğu iddiasını reddetti. Massachusetts’ten bir Demokrat olan Warren, Dudley’in bankadaki “kültürel problemi” çözmemesi halinde çözecek birinin getirilmesi gerektiği önerisinde bulundu.

Senato, Fed başkanlarının atanması veya görevden alınması yetkisine sahip olmasa da yaşanan diyalog Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasındaki büyüyen gerilimin benzer olduğuna işaret ediyor. Fed’i gevşek para politikası nedeniyle eleştiren Cumhuriyetçiler Ocak ayında Senato’nun kontrolünü ele alacak. Bu durum, merkez bankasının denetimini yaptığı Wall Street bankalarına aşırı yakın olduğunu söyleyen Demokratların Fed üzerindeki baskısının artmasına yol açıyor.

Washington merkezli Federal Financial Analytics Inc. yöneticilerinden Karen Shaw Petrou, “Fed’in mevcut durumu oldukça hassas. 1980’lerde başkan olan Paul Volcker politikacıların öfkesini faiz oranlarını ülkeyi resesyona sokan seviyelere yükseltmeye yönlendirmişti. Bir sonraki Kongre Fed için gerçekten zorlayıcı olacak” şekline konuştu.