Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin satış vergisinde yapılması planlanan artırımını ertelemesi yaşlılara yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesini geciktirebilir.

Abe, ülkenin resesyona girmesinin ardından geçtiğimiz hafta aldığı karar ile satış vergisini yüzde 8’den yüzde 10’a yükseltme planını Nisan 2017’ye kadar erteledi.

Japonya, tüketim vergisini iki katına çıkararak yıllık gelirde ek olarak 14 trilyon yen (118 milyar dolar) elde etmeyi bekliyordu. Vergi artırımı Nisan ayında yüzde 8’e yükseltme kararı ile başladı ve ikinci basamak olarak gelecek yıl Ekim ayında yüzde 10 çıkarılması planlanıyordu. Sağlanacak fonun bir kısmının evde sağlık hizmeti alan yaşlılar, çalışan anneler, emekli maaşı ve sağlık hizmeti harcamalarına yönelik reformlara aktarılması hedefleniyordu.

Abe, Nisan ayındaki ilk vergi artırımı sonrasında dünyanın üçüncü en büyük ekonomisi Japonya’nın üçüncü çeyrekte yüzde 1.6 daralarak resesyona girmesinin ardından ikinci vergi artırımı kararını erteledi.

Health and Global Policy Institute  yöneticilerinden Toshio Miyata, “Veri artırımı ile sağlanacak fonlar, yaşlanan topluma hizmet sağlama yolu bulmak için çabalayan Japonya için önemli bir kaynaktı” dedi.