Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkan Yardımcısı Vitor Constancio, “AMB, mevcut teşvikin yetersiz olduğu ortaya çıkarsa, ülke tahvili satın alımını her bir Euro Bölgesi üye ekonomisinin boyutuna orantılı olarak değerlendirecek” dedi.

Constancio Londra’da yaptığı açıklamalarda, “Benimsenen önlemlerin, programın zamanı içerisinde, bilanço tablosunu 2012 yılı başındaki seviyesine yönlendirmesini bekliyoruz. Böyle olmazsa, daha büyük ve daha likit bir piyasa olan ikincil piyasadaki ülke tahvilleri dahil olmak üzere başka varlık alımlarını gözden geçirmek zorunda kalacağız. Yetkimiz ve hukuki yeterliliğimiz dahilinde ikincil piyasada sermaye anahtarımıza uygun olarak alım yapmak net bir para politikası kararı olur” diye konuştu.

Constancio’nun yorumları, AMB’nin gerektiğinde ek teşvik kararı almaya hazırlandığı sinyali verirken, politka yapıcılar hangi faktörlerin harekete geçmeyi tetikleyeceği hakkında tartışmalar yapıyor. Constancio, merkez bankasının gelecek yılın ilk çeyreğinde mevcut önlemlerin işe yaradığını değerlendirebileceğini söyledi. Constancio’nun söz konusu açıklaması, Yönetim Kurulu Üyesi Beniot Coeure’nin yetkililerin veriler üzerinde çalıştığı ve acele bir karar almayacakları yönündeki yorumu ile paralellik gösteriyor.