Advertisement
PİYASALAR ABONE OL

Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan'ın üretimi düşürmeyi tercih etmeyeceği yönündeki açıklamasından saatler sonra, İran Petrol Bakanı da bu teze yakın olduklarını belirtti.

İran Petrol Bakanı Bijan Namdar Zanganeh, Suudi mevkidaşı Ali Al Naimi ile Viyana'da yaptığı görüşmenin ardından yaptığı açıklamada "Yalnızca üretimi düşürmeyi konuşmadık. Ancak piyasanın durumu ile ilgili görüştük ve yapılması gerekenler noktasında yakın görüşlere sahibiz" diye konuştu. Ali Al Naimi ise önceki saatlerde petrol piyasasının kendi kendine dengeleneceğini belirtmişti.

Petrol, Suudi Arabistan ve diğer OPEC üyelerinin arz fazlası karşısında gerekeni yapmacayacağı söylentileri ile ayı piyasasına girdi ve 2010'dan bu yana en düşük seviyeye yaklaştı. Bloomberg'ün derlediği veriler, petrol fiyatlarının 12 OPEC üyesinden 9'unun bütçelerini dengeleyebilecekleri seviyenin altında bulunduğunu gösteriyor. Bloomberg Intelligence anketine katılanların yüzde 58'i OPEC'in yarınki toplantısından üretimin düşmesi ile ilgili bir kararın çıkmayacağını düşünüyor.

Brent petrolü yüzde 0.7 gerileyerek Londra saati ile 17:08'de varil başına 77.79 dolardan işlem gördü. Kontrat böylece Eylül 2010'dan bu yana en düşük kapanış fiyatına yaklaşıyor. 19 Haziran'dan bu yana görülen gerileme yüzde 32'yi buldu.