Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin hisseleri, faiz oranlarının 2012’den bu yana ilk kez düşürülmesinin ardından hükümetin para politikasını daha da gevşettiği işaretleri ile finans ve enerji şirketleri öncülüğünde yükselişi 6. güne taşıyor.

China Everbright Bank Co. ve Bank of Communications Co. yüzde 2’den fazla prim yaptı. China Life Insurance Co. yüzde 3.9 artış göstererek yüzde 28 oranındaki 5 günlük yükselişi genişletti. Yanzhou Coal Mining Co. yüzde 3.7 değer kazanarak enerji hisselerindeki ralliye öncülük etti. Çin Merkez Bankası, repo satışından kaçınarak finansal sistemden fon çekmedi. Çin Merkez Bankası (PBOC), sanayi şirketlerinin elde ettiği karın iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmesi ile Temmuz ayından bu yana ilk kez repo satışı kaçınarak para politikasında gevşemeye gitti.

Şanghay Bileşik Endeksi, yüzde 0.5 yükselerek yerel saati ile 13:05’te 3,617.37 puan ile Ağustos 2011’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Endeks, hükümetin likidite sıkıntısını engellemek ve ekonomiyi desteklemek için önlemlere hız verdiği spekülasyonları ile geçtiğimiz 6 günde yüzde 6.8 artış gösterdi. Çin ekonomisi, 1990’dan bu yana en düşük büyümeyi kaydetmesi bekleniyor.

Şanghay’daki Haitong Securities Co. stratejistlerinden Chen Ruiming, “Hisse senedi piyasasına ek likiditenin aktığını fark ediyoruz. Yükselişin sürmesini bekliyoruz” dedi.