Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya’nın devlet tarafından işletilen en büyük bankalarının karları, ABD ve Avrupa Birliği’nin (AB) Ukrayna krizi ile ilgili uyguladığı yaptırımların etkisi ile düşüş gösterirken, bazı bankalar hükümetten destek alma arayışı içine girdi.

Karlardaki gerileme, Rusya’nın en büyük ikinci bankası olan VTB Group’u Avrupa’daki çalışanlarının üçte birinden fazlasını işten çıkarmaya sevk ederken, banka sermayesini yükseltmek için devlet desteği arayışı içine girdi. Ülkenin en büyük üçüncü bankası OAO Gazprombank ve Russian Agricultural Bank da ayrıca hükümet yardımı talep ediyor. Rusya’nın en büyük bankası olan OAO Sberbank ise dün yılı için karlılık beklentisini düşürdü.

Rusya bankalarının uluslararası sermaye piyasalarına erişimlerinin yaptırımlarla sınırlandırılmasına rağmen Ukrayna’daki gerilim bankaları olumsuz etkiliyor.

Renaissance Capital araştırma müdürü David Nangle, “Rusya bankaları, kriz yolunda sermayenin tüm alanlarında yavaş bir şekilde ilerliyor. Stres fonlama, varlık kalitesi ve likiditede hissediliyor. Gördüğümüz ana risk yaptırımların uzun sürmesi” dedi.