Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Kanada'da, Batı Afrika ülkelerinde binlerce insanın ölümüne neden olan Ebola virüsüne karşı önemli bir aşama daha katedildi.

Bir kısmı Kanada'da geliştirilen Ebola aşılarının ilk partisi, Halifax'taki Kanada Vaksinoloji Merkezi'nde 40 gönüllüye enjekte edildi.

Çalışmayı yürüten ekibin başı Dr. Scott Halperin, önceden yapılan duyuruya 150'den fazla yetişkinin gönüllü olmasının kendileri için sürpriz olduğunu söyledi.

Dr. Halperin, çalışma boyunca aşının değişik dozlardaki etkilerine bakacaklarını, grip aşıları ile benzer olmasını bekledikleri yan etkileri de izleyeceklerini kaydetti.

Aşıların canlı Ebola virüsü içermediğine işaret eden Dr. Scott Halperin, sığır, at ve domuz gibi hayvanlardan elde edilen virüslerin genlerinin, Ebola virüsünün geni ile değiştirildiğini ifade etti. Çalışma sonucunda, insan vücudunun aşıdaki Ebola virüsü proteinini vücuttan atmak için antikor üretmesini hedeflediklerini anlatan Dr. Halperin, ''Umalım da bu gerçekleşsin'' dedi.

Çalışmanın sonuçlarının 2015 yılı başlarında alınması hedefleniyor.

Kanada'dan Ebola ile mücadeleye 21 milyon dolar bağış

Kanada, Ebola salgının etkili olduğu 3 Afrika ülkesindeki çalışmalara destek için 20.9 milyon dolar daha yardımda bulunduğunu açıkladı.

Kanada Federal Sağlık Bakanı Rona Ambrose ve Savunma Bakanı Rob Nicholson, Ottawa'da ortak basın toplantısı düzenledi. Ambrose, Ebola ile mücadelede en çok sağlık personeline ihtiyaç duyulduğunu belirterek, bölgedeki çalışmalara katılmak isteyenlere ücretsiz eğitim verecekleri gibi ücret de ödeyeceklerini söyledi.

Yapılan 20.9 milyon dolarlık yardımın, Gine, Sierra Leone ve Liberya'da organize olan 10 yardım kuruluşuna verileceğini kaydeden Rona Ambrose, ülkesinin bugüne dek Ebola ile mücadele için 113.5 milyon dolar yardımda bulunduğunu bildirdi.

Toplantıda konuşan Kanada Savunma Bakanı Rob Nicholson da Kanada ordusuna mensup doktor, hemşire ve sağlık personelinden oluşan 40 kişilik ekibin, Sierra Leone'ye giderek, hem mücadele çalışmalarına destek vereceğini hem de gönüllülerin eğitimini gerçekleştireceğini söyledi.

Nicholson, askeri sağlık ekibinin 6 ay süreyle bölgede görev yapacağını duyurdu.