Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, teknoloji hisselerinin toparlanması ve gösterge endeksteki fiyat dalgalanmalarının Haziran ayından bu yana en yüksek seviyeye ulaşması ile yükseliş gösteriyor. Güney Kore vonu, gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Tayvan’da Taiex Endeksi, Hon Hai Precision Industry Co.’nun teknoloji şirketlerindeki toparlanmaya öncülük etmesi ile birlikte iki günlük kayıpları sonlandırdı. Bank of China Ltd., Hong Kong’da Hang Seng China Enterprises Endeksi’nin kazanç ve kayıplar arasında dalgalanması ile 3 yılın en yüksek seviyesinden geriledi. Von dolar karşısında yüzde 0.5 değer kaybetti. Malezya ringiti 2010’dan bu yana en zayıf seviyeye indi ve ülkenin hisse senedi endeksi yüzde 0.8 düştü kaydetti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, yüzde 0.1 gerileyerek Hong Kong saati ile 14:21’de 983.74 puan oldu. Endekste 219 hisse senedi gerilerken, 279 hisse senedi yükseldi. Gelişmekte olan ülkelerin 100 günlük tarihsel volatilite endeksi, fiyat dalgalanmalarının göstergesi Haziran’dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Hang Seng China endeksi, Eylül ayından bu yana en yükseğe yakın seviyede seyrediyor.

Phillip Securities (Thailand) Pcl araştırma müdürü Sasikorn Charoensuwan, “Piyasanın volatilitesi yüksek seviyesini koruyacak. Hisse senetlerinin hızlı ralli yapması dolayısıyla endişe değerlemeler üzerinde” dedi.

Gelişmekte olan ülkelerin gösterge endeksi bu yıl yüzde 1.9 gerilerken, 12 aylık tahmini gelirlerin 11.1 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 4.5 artış gösterirken, 15.4 kat değerleme kaydedildi.