Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya Merkez Bankası, petrol fiyatlarındaki sert düşüşün rubleyi üst üste dördüncü günde rekor düşük seviyeye taşıması sonrasında, geçtiğimiz ay serbest dalgalanmaya geçmesinden bu yana ilk defa Döviz piyasasına müdahale etti. 

Rusya Merkez Bankası'nın internet sitesindeki verilere göre Banka 1 Aralık'ta 700 milyon dolar sattı. Ruble o gün dolar karşısında yüzde 6.6 kadar zayıflayarak 53.95 seviyesine gerilerken, günü yüzde 1.6 kayıpla tamamladı. Ruble dolar karşısında bugün yüzde 0.3 zayıflayarak Moskova saati ile 10:14'te 54.0245'ten işlem görüyor. 

Petrol fiyatlarının 2014 yılı zirvesini gördüğü Haziran'dan bu yana yüzde 39 kayıp yaşaması, Rusya'nın yarısına yakını petrol ve kaz sektöründen edinilen bütçe gelirlerini azaltıyor. Rusya'nın son müdahalesi 7 Kasım'da yapılmış ve 10 Kasım'da duyurulmuştu. 

Brent petrolün varil fiyatı bugün yüzde 0.4 artışla 70.84 dolar olurken, geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda OPEC'in günlük üretim kotasını değiştirmeme kararı ile yüzde 12.7 kayıp yaşamıştı. 

Rusya bu yıl petroldeki güçsüzleşmeyle birlikte döviz rezervlerinden 90 milyar dolar harcayarak, rublenin düşüşünü önlemeye yardım etmeye çalışıyor.