Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Japonya’da yaşanan kurumsal iflaslar, yendeki gerilemenin rekor seviyeye ulaşması ile ilişkilendirilirken küçük ve orta ölçekli şirketlerin karşılaştıkları sıkıntılara işaret ediyor. Öte yandan Başbakan Shinzo Abe, ekonomik stratejisi için yeniden seçime gidiyor.

Kasım ayında batan şirketlerden 42’si değer kaybeden para birimini bir etken olarak belirtti ve böylece bu sene yen ile ilgili olan iflasların toplam sayısı 301’e ulaştı. Teikoku Databank Ltd.’nin yaptığı ankete göre söz konusu sayı, 2013 yılının aynı dönemine göre yaklaşık 3 katı seviyesinde. Teikoku Databank, “İthal edilen gıda, sanayi metalleri ve inşaat malzemeleri maliyetlerinin yükselmesi küçük şirketleri sıkıştırıyor” açıklamasında bulundu.

Yen dolar karşısında, ülke merkez bankasının enflasyonu canlandırmak için ekonomiye rekor miktarda fon sağlaması ile dün 2007’den bu yana ilk kez 120 seviyesine ulaştı. Küçük ölçekli şirketler ithal edilen materyallerin yüksek maliyetlerini tüketicilere yansıtmakta zorlanırken, büyük ihracatçılar daha yüksek kar açıklamaları ve yapıyorlar kurumsal iflasların total sayısı düşüş gösteriyor.

Mizuho Securities Co. ekonomistlerinden Norio Miyagawa, “Küçük ve orta ölçekli şirketler için işletme koşulları sert. Yenin zayıflamayı sürdürmesi ile birlikte geri çekilmeler belirgin hale gelecek. Büyük şirketlerin elde ettiği kazançlar, maaşlarda yükseliş sağlanarak tüketime yansıtılmalı” dedi.