Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya Başbakanı Angela Merkel, bütçe hedeflerine ulaşmak için daha fazla zaman karşılığında Fransa ve İtalya üzerinde ekonomik reform gerçekleştirilmesine yönelik baskıları artırdı.

Merkel, “Avrupa Birliği Komisyonu, şu ana kadar gerçekleştirilenin yeterli olmadığı belirtti. Ben de bu görüşü destekliyorum” dedi.

Euro Bölgesi’nin ikinci ve üçüncü en büyük ekonomileri olan Fransa ve İtalya, 2015 bütçe planlarındaki açıklarını Avrupa Birliği kurallarına paralel hale getirmek için Mart ayına kadar süreleri bulunuyor. Süre konusundaki söz konusu cömertlik, Paris ve Roma’daki hükümetlerin zamanlarını ekonomik rekabetçilik arayışında ek yasalar gerçekleştirmeye yönelik kullanmaları şartı ile tanındı.

Merkel, “Komisyon, Fransa ve İtalya’nın ek önlemler sunmaları için zaman çizelgesi oluşturdu. İki ekonominin de reform sürecinin ortasında bulunması ile birlikte bu durum makul karşılanmalıdır” dedi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) düşük büyüme görünümünü ve yüksek kamu borcunu gerekçe göstererek, İtalya’nın uzun vadeli kredi notunu düşürdü. New York merkezli S&P’den yapılan açıklamada, İtalya’nın BBB olan notunun BBB-‘ye düşürüldüğünü, görünümün ise durağan olara teyit edildiği ifade edildi. Açıklamada “Notun düşürülmesi İtalya’nın reel ve nominal gayrisafi yurtiçi hasıla performansında gördüğümüz zayıflıkları yansıtıyor. Bu zayıflıkların arasında, ülkenin kamu borcunun sürdürülebilirliğini tehdit eden rekabet ortamındaki sarsılma da yer alıyor” denildi.