Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:46'da güncellendi)

ABD hisse senetleri, ham petrol fiyatlarının 5 yılın en düşük seviyesine gerilemesinin ardından, enerji şirketlerinde yaşanan düşüş ile rekor seviyelerden geriledi. Avrupa hisseleri ve ABD Hazine tahvilleri değer kazandı.

Standard & Poor's 500 Endeksi New York saati ile 14:05'te yüzde 1 geriledi. Kanada gösterge endeksi yüzde 3.1 gerileyerek, 2011'den bu yana en sert düşüşü kaydetti. Stoxx Europe 600 Endeksi 7 yılın yükseğini görmesinin ardından günü yüzde 0.7 düşüşle tamamladı. Brent petrolü yüzde 3.5 gerileyerek Ekim 2009'dan bu yana en düşük düzeyi gördü. 10 yıllık ABD tahvil faizi 5 baz puan düşüşle, yüzde 2.26 oldu. Altın fiyatları yüzde 1.1 artarken, Bloomberg Spot Dolar Endeksi yüzde 0.3 geriledi.

Ham petrol fiyatları bu yıl, piyasadaki arz fazlasının genişlemesi ve OPEC'in üretim kotasını düşürmemesi ile birlikte, ayı piyasasına girdi. Petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş, yatırımcılar ülke merkez bankasının bu hafta faiz artırımına gidebileceği beklentisine girerken, rubleye oldukça sert bir darbe indirdi. ABD ve Avrupa'nın Ukrayna anlaşmazlığından dolayı Devlet Başkanı Vladimir Putin'e uyguladığı yaptırımlar, Rus ekonomisinin resesyona gireceği yolundakşi tehdidi güçlendiriyor.

Saxo Bank A/S emtia stratejis müdürü Ole Hansen, "ABD dışı ekonomilerdeki yavaş büyüme döneminde artan petrol arzı ile birlikte dolarda süregelen yükselişler, petrol üretcileri arasında rekabeti artırdı," dedi ve "Düşük petrol fiyatlarının olduğu yerde uzun süreli bir mücadele bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

(21:46'da güncellendi)