Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:16'da güncellendi)

Brent ve Batı Teksas türü (WTI) ham petrolleri, hedge fonlarının ve diğer sermaye yöneticilerinin çok fazla yükselen fiyat tahmini yaptıkları endişeleri nedeniyle, 5 yılın en düşük seviyelerine gerilediler.

Petrol vadelileri Londra'da yüzde 3.4, New York'ta ise yüzde 3.7 kadar düştü. ICE Futures Europe verilerine göre, Brent'in net uzun pozisyonları 2 Aralık'ta sona eren haftada, 4 ayın en yüksek seviyesine çıkarken, WTI'daki yukarı yönlü tahminler 20 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Brent petrolü aynı dönemde yüzde 9.9 değer kaybı yaşarken, WTI yüzde 9.7 geriledi. 

Florida'daki Energy Analytics Group'un yöneticisi Tom Finlon "İnsanlar bu durumu bir alım fırsatı olarak görebilir ancak halen arz fazlası yaşıyoruz. Daha da düşük seviyeler denenecektir. Çok sert fiyat değişikliklerine hazır olmalıyız" dedi.

Brent ve WTI, ABD petrol üretiminin Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) günlük 30 milyon varillik üretim hedefini düşürmemesinin ardından, Kasım'da yüzde 18 gerilediler. Ham petrol fiyatları, ABD'de son 30 yılın en yüksek üretimi ve OPEC arzının da artması gibi nedenlerle, Ekim'den bu yana ayı piyasasında seyrediyor. Morgan Stanley, BNP Paribas ve Barclays gibi bankalar, fiyat tahminlerini düşürdü.

Ocak vadeli Brent petrolün varil fiyatı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 66.53 dolar ile Ekim 2009'dan bu yana en düşük gün içi seviyesini görmesinin ardından, New York saati ile 10:50'de 2.42 dolar gerileyerek 66.65 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 18 altında seyrediyordu.

Ocak vadeli WTI petrolün varil fiyatı ise Nymex elektronik işlemlerde 2.11 dolar kadar düşüş ile varil başına 63.73 dolar oldu. Bu rakam Temmuz 2009'dan bu yana kaydedilen en düşük seviye oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 8.3 altındaydı.

(19:16'da güncellendi)