Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Bakan Yıldız: AB ile Rusya arasında kalmayız

Bakan Yıldız: AB ile Rusya arasında kalmayız

Enerji Bakanı Taner Yıldız "Türkiye, AB ile Rusya'nın arasında kalmaz. Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke değil, herhangi bir komşu da değil" diye konuştu

Giriş: 08 Aralık 2014, Pazartesi 17:18
Güncelleme: 08 Aralık 2014, Pazartesi 17:21

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) ile Rusya arasında kalmayacağını belirterek, "Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke ya da komşu değil. O yüzden ben AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanan bir durum olmadığına inanıyorum" dedi.

Taner Yıldız, Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Youcef Yousfi ile basın toplantısı düzenledi. Yousfi'nin davetlerini kırmayarak İstanbul'a gelmesinden dolayı memnuniyetini dile getiren Yıldız, en son Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a refakatle yaklaşık iki hafta önce Cezayir'de bir toplantı yaptıklarını ve Türkiye'nin 1 Ocak 2015'ten başlamak kaydıyla 10 yıllık sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımına dönük bir anlaşmayı imza altına aldıklarını hatırlattı.

Cezayir'in Türkiye'nin doğalgazla alakalı arz güvenliğine katkı koyan önemli ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Yıldız, bu ülkeyle ticaretten ve alışverişten son derece memnun kaldıklarını ifade etti.

Cezayirli Bakan Yousfi ile yaptıkları görüşmelerde birçok konuda görüş alışverişinde bulunduklarını aktaran Yıldız, "Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ülke olarak en son Viyana'da yapılan toplantıyla alakalı bir kısım görüşlerini kendinden dinleme fırsatı bulduk. Aynı zamanda fiyatların ne tür seyredeceği, bundan sonraki gelişmelerin nasıl olabileceğiyle alakalı fikir alışverişinde bulunduk. Hem tüketici hem de üretici ülke olarak bir nevi dertleşmeydi bu. Sürdürülebilir fiyatlar ve sürdürülebilir alışverişler bizim için son derece önemli" diye konuştu.

Aynı zamanda Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) Cezayir'de petrol arama faaliyetleriyle alakalı neler yapılabileceği üzerine de konuştuklarını anlatan Yıldız, Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım AŞ'nin (TPIC) petrol ürünleriyle alakalı yapabileceği alışveriş üzerine konuşma fırsatı bulduklarını söyledi.

Yıldız, "Kurulduğu yıldan bu yana OPEC'in 1973, 1999 ve 2008'den sonraki fiyatlarının en fazla tartışıldığı bir dönem olarak geçiyor. Bütün bunlar üzerine, dünyanın günlük 91 milyon varillik kullanımını irdeleyen bir konuşma da yaptık. Ben son derece istifade ettim. Kendisine teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Cezayir ile imzalanan enerji anlaşmasının detaylarına ilişkin bir soru üzerine Yıldız, "Karşılıklı anlayış içerisinde her iki ülkenin de kazanacağı makul bir fiyat oluşturduk. Ticari anlaşmalar olduğu için gizlilik içeriyor. 4 milyar metreküpten az olmamak kaydıyla, 4 ila 4,4 metreküp civarında yıllık sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) alımı üzerine… Özellikle içinde bulunduğumuz aralık ayı, ocak ve şubat aylarında ihtiyacımız daha da fazlalaşıyor. Bu aylara da yoğunlaşan bir seyir içerisinde bunu gerçekleştirmiş olacağız. 10 yıllığına bu anlaşmayı uzattık ve geriye dönük fiyat farkları da varsa karşılıklı onlar üzerinde de mutabakat sağladık" yanıtını verdi.

- "Yunanistan'dan olumlu görüşlerle ayrıldık"

Bakan Yıldız, Yunanistan'da Yunan mevkidaşıyla bir araya gelerek Kıbrıs'taki enerji konusu enine boyuna konuştuklarını belirterek, "Var olan bir şey paylaşılabilir. Biz orada herhangi bir münazara üzerine, herhangi bir münakaşa üzerine bunu bina edemeyiz. Karşılıklı adımlar atmamız lazım geldiğini ve bunların olumlu adımlar olması gerektiği üzerine tabii ki mutabıkız" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras arasındaki çözüm odaklı yaklaşımın enerji bakanlarına da yansıdığını aktaran Yıldız, "Bizim orada bir çözüm üretmemiz lazım. Bu çözüm bizim Irak'taki tutarlı davranışımız gibi Kıbrıs'ın bütününe, tamamına yansımalıdır. Bunu nasıl yapacağımız konusunda bir dizi görüşmeler yapmamız lazım. Ben son derece olumlu görüşlerle ayrıldığımızı söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.

Doğalgaz fiyatlarına ilişkin bir soru üzerine, BOTAŞ'ın şu anda zarar eden bir kuruluş konumunda bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, öncelikle buradaki zararın telafi edilmesi için uğraştıklarını kaydetti.

Yıldız, petrol fiyatlarındaki düşüş ve onu faz farkıyla takip eden doğalgaz fiyatlarıyla zararın telafisine yoğunlaştıklarını söyledi.

- "Türkiye, AB ile Rusya'nın arasında kalmaz"

Avrupa Birliği (AB) dış politika yetkililerinin Türkiye'deki temaslarıyla ilgili bir soru üzerine Yıldız, Türkiye'nin AB ile Rusya arasında kalmayacağını vurguladı. Yıldız, şöyle konuştu:

"Türkiye, AB ile Rusya'nın arasında kalmaz. Çünkü yaptırımlarla alakalı konuda herhangi bir batılı ülke nasıl davranıyorsa benzer şekilde davranıyor. Bugün ABD'nin tarımla alakalı ihracatı yaptırımı uygulanmış haliyle Türkiye'nin yaklaşık 8 katı… Yani bütün yaptırım uygulayan ülkeler şu anda ihracatlarına devam ediyor. Türkiye kendi çıkarları, özellikle iki ülke menfaatini de düşünerek projeler geliştiriyor. Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyon Eş Başkanı olarak da söylüyorum; Türkiye tarımda ihracatını artırma çabası içindedir. Rusya Federasyonu bizim için herhangi bir ülke değil, herhangi bir komşu da değil. O yüzden ben AB ile Rusya arasında herhangi bir tercihe zorlanan bir durum olmadığına inanıyorum."

Nükleer güç santralının Güney Akım Projesi'yle ilgili herhangi bir sıkıntıya uğramayacağını aktaran Yıldız, "Rusya Federasyonu 2015 yılı için 50 milyar ruble genel bütçesinden pay ayırdı ve bunun nükleer güç santralında kullanılmasına dönük... Hem o projenin devamı hem de Güney Akım'la alakalı ne tür şeyler yapılabilir?' Buna Gazprom'la beraber BOTAŞ oturup karar verecek" diye konuştu.

Rusya ve Türkiye arasındaki enerji iş birliklerine ilişkin birçok konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rus lider Putin'in yaptığı ortak basın toplantısında açık bir şekilde izah edildiğini anlatan Yıldız, iki ülke enerji yönetimlerinin öngörülen konularda çalışacağını, gelişmeleri ise peyderpey duyuracağını söyledi.

- "Irak'ın üretebileceği doğalgazı alabileceğimizi kendilerine ilettik"

Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın yakın vadede günde 550 bin varil taşıma kapasitesine çıkmayı hedeflediğini aktaran Yıldız, şunları kaydetti:

"Hem Bağdat'ın hem de Erbil'in bu manada katkıları olacak. Onun bütün kapasitesi 1,5 milyon varil, günlük… Eğer o kapasiteye çıkıyor olmamız halinde mutlaka Irak'ın normalleşmesine Türkiye olarak da katkıyı daha fazla koymuş olacağız. Ham petrol kapasitesi bu miktarlara çıkıncaya kadar yeni bir boru hattı şu anda önümüzde söz konusu değil. Doğalgazla ilgili ise biz Irak'ın üretebileceği doğalgazı alabileceğimizi kendilerine ilettik. Bu da anlaşmaya dercedilen başlıklardan bir tanesi."

Türkiye'nin birçok ülkeden doğalgaz tedarikini çeşitlendirerek arz güvenliğinde başarılı bir noktaya doğru ilerlediğini belirten Yıldız, hem ülke hem de güzergah sayısındaki artışa dikkati çekti. Yıldız Katar'la imzalanan anlaşmayı örnek gösterdi.

- "Türk şirketlerini ülkemizde görmekten memnuniyet duyacağız"

Cezayir Enerji ve Maden Bakanı Youcef Yousfi ise "Değerli kardeşimin davetiyle Türkiye'de bulunmaktan dolayı mutluyum. Bizim Türkiye ile çok eskiden gelen ilişkilerimiz var. Ben Türkiye ile ilk gaz anlaşmasını imza atan kişilerden biriydim. Bu büyük şerefe nail olmuştum. Geçtiğimiz günlerde Sayın Bakan ve Cumhurbaşkanı'nın ziyaretinde de doğalgaz alanındaki bu anlaşmanın uzatılmasına ilişkin yeniden bir imzamız oldu" diye konuştu.

Kendileri için önemli olanın sadece bu enerji ve doğalgaz alanındaki anlaşma değil iki ülke arasındaki güven olduğunu vurgulayan Yousfi, bu güvenin de iki ülke arasındaki ilişkilerin istikrarlı bir şekilde devam etmesini sağladığını söyledi.

Türkiye ile sadece enerji alanında iş birliği yapmak istemediklerini belirten Yousfi, "Sanayi, tarım, turizm alanlarında da iş birliği yapmak istiyoruz. İki ülke arasındaki kadim kardeşlik ilişkilerini daha da derinleştirmek istiyoruz" dedi.

Cezayir'de petrolle ilgili üretim, arama ve diğer alanlarda birçok devasa projeleri olduğuna işaret eden Yousfi, "Sadece petrol arama ve üretimiyle ilgili değil petrokimya ve diğer ürün ticaretleri hususunda da projelerimiz var. Bundan dolayı tüm Türk şirketlerini ülkemizde görmekten memnuniyet duyacağız. Devlet şirketimiz Sonatrach'ın birçok ülkeyle iş birlikleri var. Türk şirketleriyle bu tür iş birliklerinin yapılmasından da memnuniyet duyacağımız belirtmek isterim" ifadelerini kullandı.

AA