Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Rusya hisseleri, panikleyen yatırımcıların varlıklarını OAO Sberbank gibi bankalardan çekebileceği yönündeki endişelerin artması ve rubledeki sert düşüşün ihracatçılar için maliyetleri yükseltmesi nedeniyle, dünya genelinde en fazla gerileyen oldu.

Dolar cinsinden işlem yapılan RTS Endeksi yüzde 12 gerileyerek, Kasım 2008’den bu yana en sert düşüşü kaydederken, gösterge Micex Endeksi kayıplarını yüzde 8.1’e çıkardı. Rusya’nın en büyük bankası Sberbank hisseleri, Rusların rublenin değer kaybı nedeniyle doları tercih etmeleri yönündeki işaretlerin artması ile, yüzde 12 değer kaybederek, piyasa değerinden 2.1 milyar doları yitirdi.

Kiev’deki EC Elbrus Capital Investments başkanı Anton Khmelnitski “Bankaların satışların merkezinde yer alıyor. Rus isimleri için negatif etki yapan birçok etmen var. Ekonomi büyük olasılıkla resesyona ilerliyor” dedi

Rusy Merkez Bankası’nın 750 baz puanlık faiz artışı ve 6 milyar dolarlık Döviz müdahalesi rubledeki düşüşü tersine çevirmekte etkisiz kalması ile RTS Endeksi bu ay neredeyse değerinin 3’te 1’ini kaybetti.