Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

ABD Başkanı Barack Obama'nın Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı Jason Furman, Rusya ekonomisinin, uygulanan yaptırımlar ve düşen petrol fiyatlarıyla krizin eşiğine geldiğini ileri sürerek, "Eğer, Rusya Devlet Başkanı (Vladimir) Putin'in Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı olsaydım, çok endişelenirdim" dedi.

Beyaz Saray'ın günlük basın brifinginde konuşan Furham, Rusya ekonomisinin "uluslararası yaptırımlar ve son 5 yılın en düşük seviyelerine gerileyen petrol fiyatları yüzünden çok zor durumda kaldığını" iddia ederken, uygulanabilecek tüm ekonomik politikaların ciddi yan etkileri olacağını savundu.

Rus politika yapıcıların büyük bir ikilemle karşı karşıya kaldığını belirten Furman, "Eğer, Rusya Başkanı (Vladimir) Putin'in Ekonomik Danışmanlar Konseyi Başkanı olsaydım, çok endişelenirdim" dedi.

Furman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onların yaptığı gibi, ulusal para birimini korumak için politika faizini yükseltebilirsiniz ancak bu, ekonominin daralmasına yol açarak, güvenin daha da sarsılmasına yol açar. Dolayısıyla Rusya'nın çok ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığını düşünüyorum ancak bu sorunların çoğunu uluslararası kuralları çiğneyerek kendileri yarattılar."

Bir soru üzerine, Rusya ekonomisindeki hasarın ABD'yi etkilemesinin mümkün olmadığı ifade eden Furman, Rusya'ya yapılan ihracatın gayri safi yurtiçi hasılaya (GSYH) oranının sadece yüzde 0,1 olduğunu kaydetti.

Furman, gerileyen petrol fiyatlarının ABD ekonomisine etkilerini de değerlendirirken, "Petrol fiyatlarındaki değişim ve onunla birlikte artan ekonomik dalgalanmadan kazananlar olduğu kadar kaybedenlerin de olduğu şüphesiz bir gerçek" ifadelerini kullanırken, ABD ekonomisinin kazananlar tarafında olduğunu öne sürdü.