Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 15 yıllık görev süresince inşa ettiği temeller çöküyor.

Ruble dolar karşısında sadece geçtiğimiz iki günde yüzde 18 geriledi. Rubledeki değer kaybı, Putin’in iktidarının merkezine koyduğunu istikrarı tehlikeye sokuyor. Moskova’daki analistlere göre, Putin’in Ukrayna ile ilgili duruşu dolayısıyla ülkede destek görme oranı tüm zamanların en yükseğine yakın seviyelerde seyrederken, rubledeki kriz bu desteğin aşınmasına ve otoritesinin zayıflamasına neden oluyor.

Putin görevi, kaosu uzaklaştırmayı taahhüt ederek 1999’da Boris Yeltsin’den devraldı. Putin, hükümetin 1998’deki devalüasyonu ve temerrüde düşmesi dahil olmak üzere Rusya’nın komünizm sonrası geçiş döneminin karakteristikleşmiş kaos durumunu defetme sözü vermişti. Putin görev süresince ekonomik büyüme ve maaş artışlarını gözeterken, petrol fiyatlarındaki düşüş ile ABD ve Avrupa Birliği (AB) yaptırımlarının üst üste gelmesi Putin’in başkanlık yaptığı dönemin en zor dönemi ile karşı karşıya kalmasına neden oldu.

Moskova’daki bağımsız politika analistlerinden Dmitry Oreshkin, “İnsanlar Putin’in güçlü bir lider olduğunu, düzen getirdiğini ve yaşam standartlarının iyileşmesine yardımcı olduğunu düşündüler. Putin aynı olsa da, tüm gücü elinde tutuyor olsa da her şey çöküyor” dedi