Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisseleri, tüketici ve teknoloji şirketleri öncülüğünde düşüşü 9. güne taşırken, Endonezya rupisi ve Güney Kore vonu gelişmekte olan ülke para birimlerindeki düşüşlere öncülük etti.

Geely Automobile Holdings Ltd., rubledeki düşüş ve zayıflayan satışlar nedeniyle yıllık karının yaklaşık yüzde 50 oranında gerileyebileceğini açıklamasının ardından Hong Kong’da 6 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Lenovo Group Ltd. yüzde 4’ten fazla düşüş ile teknoloji şirketlerinin bulunduğu endeksi 8 haftanın en zayıf seviyesine çekti. Philippine Stock Exchange Endeksi yüzde 2 gerileyerek 2 ayın en sert kaybına hazırlanıyor. Rupi yüzde 0.4 değer kaybı ile 16 yılın en düşüğüne yöneldi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.3 düşerek Hong Kong saati ile 14:16’da 907.62 puana geldi ve 8 Temmuz 2013’ten bu yana en düşük kapanışı gerçekleştirmeye hazırlanıyor. Endeks, petrol fiyatlarındaki düşüşün enerji üreticilerindeki kayıpları tetiklemesi ve Rusya’nın rubledeki değer kaybını engelleyememesi ile düşüşü 9. güne taşıyor. Petrol New York’ta 5 yılın en düşüğünden işlem görüyor. Ekonomistler, Rusya’nın içinde bulunduğu ekonomik krizin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz oranlarını “kayda değer bir süre” düşük tutma ifadesini kullanmayı bırakmasına engel olmayacağını ifade ediyor.

Metropolitan Bank & Trust Co. başkan yardımcısı Allan Yu, “Piyasadaki zayıf güven, petrol fiyatlarından ve Rusya’daki gelişmelerden kaynaklanıyor. Yatırımcılar, bu olaylardan olumsuz etkilenecek şirket ve piyasaları belirlemeye çalışıyorlar” dedi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 9.5 gerilerken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 1.3 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 0.4 düşüş gösterirken, 2.1 kat değerleme kaydedildi.