Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Stephen Jen, Morgan Stanley’nin yeni Asya döviz kuru stratejisti olarak Ocak 1997’de Hong Kong’ta göreve başladı.

Kısa bir süre sonra yatırımcılar bölge para birimlerinin sabit düzeylerini hedef almaya başladılar. İlk düşüş Tayland para birimi ile Temmuz ayında başladı ve Brezilya ve Rusya’ya ulaşması öncesinde Asya genelinde yayıldı. Bu durum Uzun-Vadeli Sermaye Yönetimi’nin çökmesine yol açtı ve Fed de aracı kurtarma paketini başlatmış oldu.

Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doktora yapmış olan 48 yaşındaki Jen, gelişmekte olan piyasa analistlerinin 1990’ların sonlarını hatırlayacak kadar yaşlı olmadıklarından endişeli olduğunu belirtiyor. Jen, “İşin nasıl yapılacağını Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin yükselişteyken öğrendiler” dedi.

Şu an Londra merkezli hedge fonu SLJ Macro Partners LLP’yi Jen, “Gelişen piyasa uzmanlarının çoğu, BRIC kavramının 2001 yılında oluşmasından sonra uzman haline geldiler ve ciddi bir kriz yaşamadılar. Gençler zor günler görecek, 1997-1998 yankıları kapıda olabilir” ifadelerini kullandı.

Daha fazla sıkıntıya hazırlanılması gerektiğini dile getiren Jens, “Bir noktada, gelişen piyasalarda kırıkların oluşması riski keskin şekilde artacak” dedi.