Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bakır, Çin’in sanayi karının gerilediğini gösteren verinin ardından ve en büyük sanayi metali tüketicisinde imalat sanayi göstergesi olan verinin açıklanması öncesinde Londra’da 4 yılın en düşüğüne yakın seviyeden işlem görüyor. Londra Metal Borsası’nda (LME) işlemler Noel tatilinin ardından yeniden devam ediyor.

Bakır, 24 Aralık’ta Haziran 2010’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yapmasının ardından yüzde 1.1 kadar geriledi. Ulusal İstatistik Kurumu’nun açıkladığı verilere göre Çin’in sanayi karı 2 yılın en sert düşüşünü kaydetti. Bloomberg anketine katılan ekonomistler, HSBC Holdings Plc ve Markit Economics tarafından hazırlanan imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksinin Aralık ayında 49.5 seviyesinde açıklanacağı tahmininde bulunuyor. 50’nin altında sayılar daralmaya işaret ediyor.

Tokyo’daki Astmax Asset Management Inc. kıdemli fon yöneticilerinden Tetsu Emori, “Çin’deki sanayi karı verisine bakılınca sanayi metalleri ile ilgili pozitif olmak biraz zor görünüyor. Veri, ekonomik yavaşlamanın sürdüğüne işaret ediyor olabilir” dedi.

Üç ay vadeli bakır kontratı LME’de yüzde 0.5 düşerek Hong Kong saati ile 15:03’te ton başına 6,269.75 dolardan işlem gördü ve ikinci aylık düşüşü kaydetmeye ilerliyor. Bakır bu yılın başından bu yana yüzde 15 geriledi.

Mart vadeli bakır kontratı New York’ta yüzde 0.3 yükseliş ile pound başına 2.8225 dolar gelirken, aynı ay vadeli kontrat Şanghay’da yüzde 1.1 düşüş ile ton başına 45,030 yuandan (7,235 dolar) kapanış yaptı.

LME’de kalay ve kurşun geriledi. Alüminyum, çinko ve nikel yükseldi.