Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yunanistan'da Ocak ayında erken genel seçim ihtimalinin ortaya çıkması, ülke ekonomisinin 2010'daki borç krizinden bu yana ayakta durmasını sağlayan uluslararası yardımları tehlikeye atabileceği belirtiliyor. Seçim haberlerinin ardından hisse senedi ve tahvil piyasalarındaki kayıpları hızlandı.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, cumhurbaşkanı adayı Stavros Dimas’ın onaylanması için üçüncü ve son girişiminde başarısız oldu. Oylama, ülkenin 240 milyar euro (292 milyar dolar) tutarındaki kurtarma paketi süresinin dolmasından birkaç hafta önce, Ocak ayı sonunda veya Şubat başında genel seçime gidilmesini tetikleyecek. Yeni seçimler, tasarrufa karşı olan Syriza Partisi’nin kazanması ile sonuçlanabilir. Ülke borçlarının yeniden müzakere edilmesi arayışı içinde olan Syriza Partisi, Avrupa’nın para birliğinin istikrarını ve Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) tahvil alım programını başlamasını tehdit ediyor.

10 yıllık Yunanistan devlet tahvil faizi açıklamanın ardından 132 baz puan yükseldi ve Atina saati ile 17:12'de yüzde 9.8 oldu. Gösterge endeks Atina Borsası ise gün içinde kayıplarını yüzde 11'e kadar çıkarmasının ardından günü yüzde 4 aşağıda tamamladı.

Atina Borsası erken seçim ihtimalinin ilk ortaya çıktığı dönemde de sert kayıplar yaşamıştı. Borsa yıl genelinde yüzde 37 geriledi ve Bloomberg'ün takip ettiği hisse senedi endeksleri arasında Rusya ve Ukrayna'nın ardından en fazla kayıp yaşayan üçüncü borsa konumunda.