Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Ham petrol fiyatları küresel çapta yaşanan arz fazlası ile 2008'den bu yana en kötü yılı tamamlamaya hazırlanıyor. Hisseler ise dünya genelinde yükselirken, yen zayıflıyor. 

Batı Teksas türü ham petrol (WTI) fiyatları yüzde 1.5 gerileyerek Londra saati ile 10:26'da 53.31 dolardan fiyatlanıyordu. 22 emtia içeren Bloomberg Emtia Endeksi yüzde 0.6 geriledi. Suudi Arabistan'da Tadawul All Share Endeksi Kral Abdullah'ın sağlık kontrolleri için hastaneye yatırılması sonrasında yüzde 5 kayıp yaşadı. Standard & Poor's 500 endeks vadelileri yüzde 0.2 yükselirken, yen 16 önemli para biriminin 15'i karşısında geriledi. 

ABD'de üretimin 30 yılın zirvesinde olması ve OPEC'in günlük üretim kotasını düşürmeyi reddetmesi sonucunda petrol fiyatlarında bu yıl yüzde 45'lik kayıp yaşanırken, bu durum Rusya gibi enerji üreticisi ülkeleri zora sokuyor. Rusya para birimi ruble yılı 1998'den bu yana en dik kayıpla tamamlamaya hazırlanıyor. Bank of Japan'ın teşvikleri genişletmesi ile yen üst üste üçüncü yıllık düşüşe ilerlerken, dolar Fed'in faiz artırımına yaklaşması ile önde gelen para birimlerinin tamamı karşısında prim yaptı. 

Hong Kong merkezli Rabobank International'ın Asya Pasifik finans piyasaları araştırma müdürü Michael Every, “Farklı etkilerin olduğunu görüyoruz. Petrol hisseleri zarar görürken, örneğin tüketici sektörü hisseleri olumlu bir tepki veriyor. Para birimleri bakımından, petrol üreticisi ülkeler zarar gördü” dedi.

(13:00'te güncellendi)