Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:10'da güncellendi)

Altın, yatırımcıların Fed'in faizlerin artırılmasının zamanlamasına ilişkin işaretler verebilecek Aralık ayı toplantı tutanaklarını beklemeleri ile birlikte, üç gün süren rallisinin ardından değer kaybetti.

Fed'in bugün TSİ 21:00'de Washington'da açıklayacağı tutanaklar, merkez bankasının 2006'dan bu yana yapacağı ilk faiz artırımının zamanlaması dikkate alındığında, sabırlı olunacağını açıkladığı 16-17 Aralık Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısını kapsıyor. UBS AG, bugünkü araştırma raporunda, emtia endekslerinin yeniden dengelenmesinin altında önümüzdeki aylarda düşüşlere neden olabileceğini kaydetti.

UBS analistleri Edel Tully ve Joni Teves, raporlarında, "Bu noktada bir miktar konsolidasyon anlaşılabilir bir durum," dedi ve "Bu hafta piyasa için bazı risk olaylarının olmasından dolayı, temkinli bir seyir gözlenebilir" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın Londra'da yüzde 0.3 düşerek, Londra saati ile 10:43'te ons başına 1,214.65 dolara geriledi. Metal dün, Avrupa ekonomisinin sağlığına ilişkin endişelerden dolayı, üç haftanın en yüksek seviyesine çıktı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, dün 1,597.4 tona inerek Nisan 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

UBS, raporunda, 8 Ocak ile 14 Ocak arasında olması beklenen emtia endekslerindeki yeniden dengelenmenin, değişikliklere uyum sağlamak için, metallerde bazı fonların satışlarını getirebileceğini kaydetti.

Spot gümüş yüzde 0.6 düşerek ons başına 16.4335 dolara geriledi. Metal dün yaklaşık bir ayın en yüksek seviyesinden kapandı. Platin fazla değişmeyerek ons başına 1,220 dolarda kalırken, palladyum yüzde 0.3 düşüşle ons başına 800.93 dolara indi.

(13:10'da güncellendi)