Bloomberght
Bloomberg HT Haberler AMB'den 5 önemli değişiklik

AMB'den 5 önemli hamle

  • Avrupa Merkez Bankası'nda bu yıldan itibaren geçerli olacak 5 önemli değişiklik yapıldı

Giriş: 08 Ocak 2015, Perşembe 12:54
Güncelleme: 13 Ocak 2015, Salı 08:55

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) 2015 yılının ilk para politikası toplantısını ve ardından Başkan Mario Draghi'nin basın toplantısını daha önceki takvime göre bugün yapması gerekirken, daha seyrek karar ve daha şeffaf iletişim dönemine girildi ve toplantı 22 Ocak'ta gerçekleştirilecek.

Bu yıl ayrıca Euro Bölgesi'ne yeni bir üyenin dahil olması, AMB'nin yeni banka gözetim birimi için yapılacaklar listesi ve bölgenin şimdiye kadarki en büyük parasal teşvik ihtimali ile genişleme yılı olarak görülüyor.

Hatırlanması gereken beş değişiklik şu şekilde:

1- Takvim

AMB Yönetim Konseyi bundan sonra para politikası toplantılarını altı haftada bir gerçekleştirecek. Toplantılar daha önce her ayın ilk iş gününe denk gelen Perşembe günlerinde yapılıyordu. Böylece bu yıl 8 toplantı gerçekleştirilecek ve her birinin adından Draghi gelecekte hangi tedbirlerin duyurulabileceğine yönelik medya bilgilendirmesi yapacak.

İlk toplantı 22 Ocak'ta AMB'nin 1.3 milyar euroya (1.6 milyar dolar) malolan yeni merkezinde gerçekleştirilecek ve yetkililer devlet tahvili alımlarını da içeren parasal genişleme (QE) programı üzerinde görüşecek. Ayrıca yılda iki toplantı Almanya dışında gerçekleştirilecek. Bunlardan ilki 5 Mart'ta Güney Kıbrıs'ta yapılacak. AMB ek olarak toplantılar arasındaki altı haftalık süreçlerde iki ara toplantı yaparak para politikası dışındaki konuları görüşecek. Bu toplantıların ilki dün Frankfurt'ta gerçekleştirildi.

2- Litvanya

Euro Bölgesi 1 Ocak itibarıyla 19. üyesi olarak Litvanya'yı kabul etti. Litvanya böylece Estonya ve Letonya'nın ardından euro kullanmaya başlayan üçüncü Baltık ülkesi oldu.

Litvanya'nın büyüyen ekonomisi ve düşük borcu ile üye olması, AMB'nin ekonomik istikrar için çabaları arasında euronun çekiciliğini kaybetmediği düşüncesini doğuruyor.

Litvanya dışında Romanya euro için hedef olarak 2019 yılını gösterirken, Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan da kendi para birimlerini kullanmaya devam ediyor.

3- Oy döngüsü

Litvanya Merkez Bankası Başkanı Vitas Vasiliauskas'ın 19. merkez bankası başkanı olarak katılmasıyla birlikte, Yönetim Konseyi'nde oy hakkı rotasyonu dönemi başladı. Euro Bölgesi'ndeki en büyük ekonomiler Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve Hollanda böylece her beş ayda bir oy hakkını kaybedecek, geri kalan üyeler ise üç ayda bir oy kullanamayacak. Draghi başkanlığındaki Yönetim Kurulu'nun altı üyesi ise her toplantıda oy hakkına sahip.

Sistem Konsey'in işleyişini daha iyi hale getirmeyi hedeflerken, etkilerinin fazla büyütülmemesi gerektiği düşünülüyor. AB'nin 25 üyesi toplantılara katılmaya devam ederek konuşma hakkına sahip ve AMB genellikle resmi oylamadan daha çok ortalamaya bakarak karar alıyor.

4- İletişim

AMB ilk defa Fed, İngiltere merkez bankası Bank of England ve Japonya merkez bankası Bank of Japan'a benzer şekilde para politikası toplantılarının detaylarını açıklamaya hazırlanıyor.

AMB'ye göre kayıtlar her toplantıdan dört hafta sonra yayımlanacak ve bireylere değinilmeden "görüşmelerin özeti" hakkında bilgi sağlayacak. Para politikasının görüşlmediği toplantılara yönelik özet yayımlanmayacak ve toplantının tam tutanağı 30 yıllığına saklanmaya devam edecek.

AMB ayrıca aylık bültenin yerine her toplantıdan iki hafta sonra bir "Ekonomik Bülten" yayımlayacak. Yeni bülten kararların özetiyle birlikte ekonomik analizler ve araştırma makaleleri de içerecek.

5- Denetim

Bu yıl, AMB'nin Euro Bölgesi bankalarının denetçisi olacağı ilk "tam" yıl olacak.

Bankaların sermaye ihtiyaçları ve finansal sıkıntılar yaşanan ve desteklenen bir ekonomiye karşı tepkilerine yönelik detaylı bir değerlendirme yapılmasının ardından AMB Kasım'da sorumluluğu üstlenmişti. Merkez Bankası böylece 123 en büyük bankanın günlük denetimini yapacak, daha küçük bankaların denetimi için ise ülkelerin denetçileri ile birlikte çalışacak.

Fransız Daniele Nouy liderliğindeki Tek Denetim Mekanizması, 19 ülkenin ulusal denetim alışkanlıklarına uyum sağlamak ve bankaları krizlere karşı daha fazla önlem almaya teşvik etmeyi amaçlayacak.