Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Almanya ekonomisi 2014 yılında son üç yılın en hızlı büyümesini kaydederken, yılın ortasında yaşanan duraklamayı atlatarak üst üste üçüncü yılda mali fazla verdi.

Almanya'nın gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYİH) 2014 yılında yüzde 1.5 artarken, 2013'te yüzde 0.1 artış görülmüştü. Bloomberg anketine katılan 26 ekonomistin tahminlerinin medyanı da yüzde 1.5 artış öngörüyordu. Bütçe fazlası 11.9 milyar euro (13.9 milyar dolar) ile GSYİH'nin yüzde 0.4'ü olarak Almanya'nın yeniden birleştiği 1990 yılından bu yana ikinci en yüksek oranda kaydedildi. 

Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanya, yılın ortalarında resesyonun kıyısından dönmesi sonrasında, toparlanmayı hızlandırması beklenen rekor düşük işsizlik oranı ile desteklenen yerel talebe güveniyor. Hükümet bütçeyi dengeye yakın tutmakta kararlı görünürken, Euro Bölgesi'ndeki diğer ülkeler daha fazla mali teşvik çağırısında bulunuyor. 

2009'dan bu yana en düşük seviyelere gerileyen petrol fiyatları, Euro Bölgesi için bir ekonomik destek ihtimali sunuyor. Euro bugün dolar karşısında, İsviçre Merkez Bakası'nın beklenmedik şekilde müdahale kurunu kaldırmasının ardından 2003'ten bu yana en zayıf seviyeye geriledi.