Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(15:55'te güncellendi)

İsviçre'nin frankı euro karşısındaki hareketini sınırlayan uygulamayı sürpriz bir şekilde sonlandırması altında ralli getirirken, metalin son iki yıl boyunca platine göre en yüksek seviyesine çıkmasına neden oldu.

Altın, İsviçre Merkez Bankası'nın 15 Ocak'ta para birimini euro karşısında serbest dalgalanmaya bırakma kararının ardından, dört yılın en yüksek seviyesi yakınında seyretti. Yatırımcılar, geçen haftanın sonunda, altın varlıklarında son üç yılın en hızlı artışını gerçekleştirdi.

Londra'da Societe Generale SA analisti Robin Bhar, "Çok fazla belirsizlik, riskten kaçınma ve ığınılacak yer arama durumu var," dedi ve "Bunlar altındaki iyiye gidişin bileşenleri" şeklinde görüş bildirdi.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek, Londra saati ile 13:17'de ons başına 1,277.93 dolara geriledi. Platin yüzde 0.2 kayıpla ons başına 1,264.63 dolara geldi. ABD'de finans piyasaları bugün Martin Luther King Günü tatili dolayısıyla kapalı.

Bir ons altı işe, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Londra'da bugün 1.0129 ons platin alındı. Bu oran, Nisan 2013'ten bu yana en yüksek düzeyi işaret ediyor. Altında Aralık sonundan bu yana görülen ralli, yatırımcıları altın varlıklarını artırmaya yöneltti. Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 16 Ocak itibariyle, iki günde 26.2 ton artarak, 2011'den bu yana en güçlü artışını gerçekleştirdi.

Bhar, İsviçre frankının güvenli liman özelliğinin, İsviçre Merkez Bankası'nın geçen haftaki kararının ardından zarar gördüğünü ve böylece altının yatırımcıların refahlarını korumak için tercih ettiği birkaç yatırım aracından bir olarak kaldığını sözlerine ekledi. Bloomberg Emtia Endeksi'ndeki 22 ham madde arasında bu yıl en iyi performans gösteren metalar altın ve gümüş oldu.

Spot gümüş, erken saatlerde ons başına 18.0075 dolara kadar çıkarak 19 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesini görmesinin ardından, yüzde 0.4 değer kaybederek 17.7104 doalra geriledi. fiyatlar geçen hafta Ağustos 2013'ten bu yana en hızlı artışını gerçekleştirdi. Palladyum yüzde 1 değerlenerek ons başına 765 dolar oldu.

(15:55'te güncellendi)