IHS/Behravesh: 2015'te en büyük risk Çin'deki yavaşlama
IHS Baş Ekonomisti Nariman Behravesh BloombergHT yayınına konuk oldu ve 2015 Dünya Ekonomik Forumu'nda hangi konuların konuşulduğu üzerine değerlendirmelerde bulundu
IHS Baş Ekonomisti Nariman Behravesh BloombergHT yayınına konuk oldu ve Ekonomi Koordinatörü Özlem Dalga’ya 2015 Dünya Ekonomik Forumu’nda hangi konuların konuşulduğu üzerine değerlendirmelerde bulundu.
IHS Baş Ekonomisti Behravesh, bu seneki toplantıda insanların akıllarının jeopolitik konular ve terörizm ile ilgili sorunlarla daha meşgul olduğu görülüyor. Öte yandan Avrupa’nın ekonomik büyümeye yönelik karşılaştığı sıkıntılar, Çin ekonomisinin yavaşlaması, petrol fiyatlarındaki gerileme gündemin ana temalarını oluşturuyor. İnsanlar tüm bu gelişmeler nasıl bir anlam yükleyeceklerini bilemiyorlar” ifadelerini kullandı.
Davos’un 2015’te daha kalabalık olduğunu belirten Behravesh, “İnsanlar bu konular hakkında bilgi edinmek ve uzmanları dinlemek istiyorlar. Bu yüzden daha fazla katılım gerçekleşiyor” dedi.
IHS’nin küresel ekonominin 2015’teki gidişatı ile ilgili beklentilerini aktaran Behravesh, “IHS olarak küresel büyümenin bu yıl çok olumlu olmasa da iyi gideceğini düşünüyoruz. Hatta belki 2014’ten daha olumlu bir tablo ile karşılaşabiliriz. Bunun iki nedeni bulunuyor. Birincisi, petrolden dolayı oluşan fiyat farklılıkları. İkincisi de Avrupa, Japonya ve Çin Merkez Bankaları daha fazla teşvik uygulama ihtimalleri. Dolayısıyla düşük petrol fiyatları ve daha fazla likidite küresel büyümeye destek sağlayabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Küresel büyüme tahmini ile ilgili IMF’ten biraz farklı bir beklenti içinde oldukları söyleyen Behravesh, küresel ekonomide yüzde 3.5 gibi bir büyüme beklediklerini dile getirdi. Behravesh, “IMF büyüme tahmini düşürdü ve şimdi bizim beklenti seviyemize geldi. Bizim öngörümüz IMF’ten düşüktü. Onlar da beklentileriniz aşağı çekince aynı banda geldik” dedi.
Behravesh, 2015 yılındaki en büyük riskin Çin ekonomisindeki yavaşlama olduğunu dile getirdi. Baş Ekonomist, Çin’deki büyümenin ciddi şekilde yavaşladığını, ülke ekonomisinin 2014’te 1990’dan bu yana en düşük büyümeyi gerçekleştirdiğini söyledi ve daha da yavaşlayabileceği belirtti. Behravesh, en büyük endişenin Çin ekonomisindeki yavaşlama olduğunu kaydetti.
Çin yavaşlayan büyümesinin ‘yeni normal’ olduğunu ancak asıl sorunun yeni normalin yüzde 7 mi, yüzde 6 mı yoksa daha altı mı olduğunun bilinmediğine işaret eden Behravesh, bu konunun Davos’ta konuşulacak konulardan biri olduğunu söyledi.
ABD’de büyümenin çok daha sağlam bir zemine oturduğunu ifade eden Behravesh, “Yüzde 3 ile 3.5 arasında bir büyüme olabilir. Bu da ABD için en azından birkaç yıl için iyi bir oran. Hane halklarının finansmanı iyi durumda, istihdam artışı yolunda görünüyor” dedi.