Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD Hazine Bakanlığı, finansal istikrarı tehdit edecek düzeyde sistematik risk taşıdığı gerekçesiyle denetlemeye tabi tutulan finansal kuruluşlara daha fazla bilgi sağlayarak, denetim sürecinin şeffaflaştırılmasına karar verdi.

ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı Finansal İstikrar Gözetim Konseyi (FSOC), ABD Hazine Bakanı Jacob Lew başkanlığında toplandı. ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen ve finans sektöründen temsilcilerin de katıldığı toplantıda, sistematik risk taşıdığı düşünülen kuruluşlara denetleme başlatılmadan önce bilgi verilmesi yönündeki karar oy birliğiyle alındı.

Finansal kuruluşlardan büyük tepki alan eski düzenlemeye göre, FSOC kuruluşlara 3 aşamalı denetlemenin son aşamasına kadar herhangi bir bildirimde bulunmuyordu. Denetlemeye tabi tutulan banka ve diğer finansal kuruluşlar, FSOC'u bu kararı neye dayanarak aldığını açıklamamasından ötürü sık sık eleştiriyordu.

Fed Başkanı Yellen, FSOC'un olabildiğince şeffaf çalışması gerektiğini vurgulayarak, sistematik risk taşıyan finansal kuruluşlara yönelik denetim süreciyle ilgili daha fazla bilgi sağlanması kararına destek verdi.