Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi, Avrupa’nın entegrasyon projesinde geri dönülemeyecek bir karar vermenin eşiğinde.

AMB Başkanı Draghi, Frankfurt saati ile 14:30’da yüksek ihtimalle 1 trilyon euroyu (1.2 trilyon dolar) aşabilecek bir parasal genişleme (QE) programı açıklayacak. Söz konusu hareket ABD Merkez Bankası’nınkinden (Fed) çok daha büyük ölçüde olma özelliği taşıyor. Fed kendi QE programını 3 ay önce sona erdirmişti. AMB’nin bu noktaya gelmesi euro tarihinde ve içine aldığı Avrupa bütünlüğünde kritik bir dönemece işaret ediyor.

Deflasyon tehdidi ile mücadele etmek amacıyla geniş ölçekli ülke tahvili alımı yapılması ihtimali sadece euronun merkezinde ulusal siper hatlarını pekiştirmekle kalmadı. Kurumun tartışmalara yol açan önleminin bugüne kadar başarısız olması, hükümetlerin ekonomik reformları ağırdan alması ile birleşerek bölgeyi, bir memnuniyetsizlik sarmalına mahkum etme riski arz ediyor. İşsizlik ve ekonomik zayıflık ile bölgesel entegrasyonun çok ileri gittiğini söyleyen oy verenler bu hoşnutsuzluklarını politikacılara yansıtabilir.

Brüksel’de bulunan Avrupa Politika Çalışmaları Merkezi direktörü Daniel Gros, “Burada tehlikede olan kredibilite ve Euro Bölgesi para politikasındaki birlik. Bu oldukça ayrılık yaratan bir hareket ve icra ediliş biçimi bölgedeki bölünmeleri teşvik edebilir” dedi.