Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(21:55'te güncellendi)

ABD, Avrupa hisse senetleri ve ülke tahvilleri, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Mario Draghi'nin, teşviği genişleteceğini duyurmasının ardından yülseldi. Euro 11 yılın düşüğüne gerilerken, petrol değer kaybetti.

Standard & Poor’s 500 (S&P 500) Endeksi, New York saati ile 14:07'de, yüzde 0.9 yukarıda seyrediyordu ve kazançlarını dördüncü güne taşımaya yöneldi. Stoxx Europe 600 Endeksi günü yüzde 1.7'lik artışla 7 yılın yükseğine çıktı. İspanya'nın 10 yıl vadeli tahvil faizi rekor seviyeye geriledi. Euro dolar karşısında yüzde 1.9 üşerek 1.1392 seviyesine geldi. Altın değer kazandı. Petrol fiyatları ABD stok rakamları ile geriledi.

Draghi, AMB'nin Eylül 2016 sonuna kadar, her ay 60 milyar euroluk (69 milyar dolar) varlık alacağını duyurdu. Euro Bölgesi merkez bankasından iki yetkili dün, AMB İcra Kurulu'nun Aralık 2016 sonuna kadar aylık 50 milyar euroluk (58 milyar dolar) varlık alımı yapılması yolunda bir teklif hazırladığını kaydetmişti. ABD'de bugün açıklanan veri, işiszlik başvurularının geçen hafta beklenenden daha yüksek gerçekleştiğini gösterdi. 

New York'ta Voya Investment Management LLC kıdemli piyasa stratejisti Karyn Cavanaugh, "Piyasalar büyük bir program bekliyordu ve bu açıklanan oldukça büyük bir program gibi görünüyor. Bu nedenle, iyi bir haber," dedi ve "Bunu bekliyorduk ve nihayetinde beklediğimize ulaştık" şeklinde görüş bildirdi.

AMB, 1.1 trilyon euro büyüklüğündeki bir varlık alım programının parçası olarak, ülke tahvilleri alacağı taahhüdünde bulundu. Aylık alımlara ek olarak, AMB ayrıca bankalara sağladığı uzun vadeli kredilerin maliyetini de düşürdü.

St. Louis'te Stifel, Nicolaus & Co., para yöneticilerinden Chad Morganlander, "Bu, AMB'nin bilançosunu genişletmek için atacağı adımlara ilişkin beklentilerin hafifçe üzerindeydi ve bu nedenle, risk piyasalarına bir adrenalin gönderdi" dedi.

(21:55'te güncellendi)