Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(17:20'de güncellendi)

Altın vadeli kontratları, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB)  teşvik tedbirlerini artırmasının metale yönelik değer koruma talebini güçlendirmesi sonucu yukarı yönde hareket etti.

AMB Başkanı Mario Draghi, bankanın Eylül 2016'nın sonuna kadar, her ay 60 milyar euroluk varlık alımı yapacağını duyurdu. Avrupa Merkez Bankası'nından iki yetkili dün, İcra Kurulu'nun, Aralık 2016'nın sonuna kadar, aylık 50 milyar euro (58 milyar dolar) tutarında varlık alımı yapma konusunda bir teklif hazırladığını duyurmuştu.

Chicago'da  Archer Financial Services Inc. kıdemli piyasa stratejisti Adam Klopfenstein, "(AMB'nin varlık alımı) Piyasanın beklediğinin hafifçe üzerindeydi. Bu nedenle, altın piyasasına bir miktar alım geldiğini gördük," dedi ve "Yatırımcılar, kaliteye kaçışa devam etme ya da daha da fazla ucuz sermaye enjeksiyonundan dolayı hisse senedi piyasasına daha fazla yatırım yapma arasında bölünmüş durumda" şeklinde görüş bildirdi.

Altın bu yıl, durgunlaşan ekonomilerin politika yapıcıları ekonomiyi desteklemek için yeni yollar bulmaya zorlaması ve bunun da güvenli liman alımlarını güçlendirmesi sonucu yüzde 9 civarında değer kazandı. Teşvik tedbirlerinin artırılması, altının değer kaybeden para birimlerine alternatif olarak cazibesini güçlendiriyor.

Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, yüzde 0.1 yükselerek, New York saati ile 09:01'de ons başına 1,295.30 dolara çıktı. Fiyatlar bu hafta son beş ayda ilk kez 1,300 doalrın üzerine çıktı.

(17:20'de güncellendi)