Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişen piyasa hisselerinin çoğu, Çin’in finans sistemine likidite enjekte etmesi ve yatırımcıların Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) teşvikleri genişleteceği spekülasyonu yapması ile yükseliş gösteriyor. Hyundai Motor Co., gelişmekte olan ülkelerin tüketici hisselerindeki düşüşlere öncülük etti.

PetroChina Co., Hong Kong’da işlem gören Çin şirketlerindeki yükselişlere öncülük etti. China Mobile Ltd. 6 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Hindistan ve Endonezya hisseleri rekor yüksek seviyelere yöneldi. Hyundai Motor, karının tahminlerin altında kalmasının ardından Seul’da yüzde 2 geriledi. Malezya ringiti dolar karşısında 5 günden bu yana ilk kez değer kazandı. Güney Kore vonu yüzde 0.2 zayıfladı.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi büyük bir değişiklik göstermeyerek yerel saat ile 14:08’de 976.40 puana geldi. Endekste 180 hisse senedi gerilerken, 328 hisse senedi yükseliş gösterdi. İki Avrupa Merkez Bankası (AMB) yetkilisinin açıklamalarına göre, AMB İcra Kurulu'nun Yönetim Konseyi'ne sunacağı önergede 2016 yılı sonuna kadar sürecek olan aylık 50 milyar euroluk bir parasal genişleme yer alıyor. Çin’in para otoritesi, finansal sisteme likidite sağlamak, dönemsel fon sıkıntısı ve çıkışların görüldüğü işaretleri ile birlikte kredileri desteklemek için bir yıldan bu yana ilk kez açık-piyasa işlemlerini kullandı.

Hong Kong’daki Parry International Trading Ltd. direktörü Gavin Parry, “Piyasa, Çin’in likidite haberine ve AMB’nin ek teşvik spekülasyonlarına pozitif reaksiyon veriyor” diye konuştu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi bu yıl yüzde 2.1 yükselirken, yıllık bazda tahmini gelirlerin 11.5 katı işlem gördü. Aynı süreçte MSCI Dünya Endeksi yüzde 1 düşüş gösterirken, 15.6 kat değerleme kaydedildi.