Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale SA, gelişen piyasa varlıklarının “oldukça güçlü bir ralli” gerçekleştireceğini belirtti. Aberdeen Asset Management Plc gelişmekte olan piyasalar yönelik iyimser tutumun zor olmadığı yönünde açıklamada bulundu.

Bu açıklamalar, Avrupa Merkez Bankası’nın (AMB) ekonomiyi canlandırmak ve deflasyonu uzaklaştırmak için uyguladığı en az 1.1 trilyon euro (1.3 trilyon dolar) değerindeki varlık alım programını başlatmasının ardından gelen ilk değerlendirmeler oldu.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi, Perşembe günü New York saati ile 16:28’de yüzde 0.7 yükseldi. Rusya’nın dolar cinsinden olan RTS Endeksi, dünya genelindeki en büyük artışı kaydetti. Ruble, AMB’nin parasal genişleme (QE) açıklamasının ardından güçlendi. Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti’nde göstergeler de ayrıca, AMB’nin yatırımcıları daha riskli varlık alımlarına yönelik cesaretlendirmesi ile yükseliş gösterdi.

*Yüksek getirili para birimleri için pozitif

Societe Generale’ye göre AMB, piyasalara euro akışı sağlayarak ucuz fonlama yapan yatırımcıların Hindistan rupisi, Türk lirası ve Güney Afrika randı gibi yüksek getirili para birimlerini satın almalarını teşvik ediyor. Euro satışı ve bu para birimlerinin alımına yönelik işlem, Perşembe günü yüzde 2.6 yükselerek geçtiğimiz yıldaki ralliyi yüzde 26’ya genişletti. Stratejist Benoit Annei “Daha fazlasının gelmesini bekleyin” dedi.

*Gelişen piyasa tahvilleri için olumlu

2 yıl vadeli Almanya tahvil faizi -%0.2 ile rekor ile rekor düşük seviyeyi gördü. Gelişmekte olan piyasaların yerel para birimi cinsinden tahvil faizleri ortalaması yüzde 6.1 seviyesinde. 2 yıllık Brezilya tahvil faizi ise yüzde 12.4 seviyesinde.

Londra’da bulunan Aberdeen gelişen piyasa tahvilleri yöneticisi Viktor Szabo, “İyimser olmamak zor. Avrupa yatırımcılarının yüksek faiz oranı taleplerinin karşılanması gittikçe zorlaşıyor ve gelişen piyasalar orda” dedi.

*Daha fazla faiz oranı indirimi, özellikle Doğu Avrupa’da

AMB, Danimarka, Türkiye, Hindistan, Kanada ve Peru’nun ardından deflasyonu uzaklaştırmak için para politikasında genişlemeye giden son önemli merkez bankası oldu. Söz konusu ülkelerin merkez bankaları geçtiğimiz hafta sürpriz faiz indirimleri gerçekleştirdiler.

Londra’daki Commerzbank AG gelişen piyasa araştırmaları yöneticisi Simon Quijano-Evans, “Doğu Avrupa ülkeleri dahil olmak üzere daha fazla gelişmekte olan ülke merkez bankası bu trende katılacak. Polonya’nın gösterge faiz oranı yüzde 2’deki seviyesini sürdürüyor. Macaristan’ın faiz oranı yüzde 2.1’de

Quijano-Evans, “AMB’nin hareketi Orta ve Doğu Avrupa merkez bankalarının faizleri indirmesi gerekeceğine yönelik büyük bir sinyal. Faizleri AMB’nin gösterge faiz oranlarının 200 baz puan veya daha fazla yukarısında tutmayı sürdüremezler” dedi.

*Rusya kazanan olabilir

Ruble euro ve dolar sepeti karşısında Perşembe günü yüzde 2.2 ralli yaptı. Micex hisse senedi endeksi yüzde 3 yükseldi. AMB’nin Euro Bölgesi ekonomisini canlandırmayı başarması halinde Rusya bundan fayda sağlayanlardan biri olarak yükselebilir. Bank of America Corp.’a göre Euro Bölgesi, dünyanın en büyük petrol ithalatçısı.

*Düşük getirili para birimleri dolar karşısında baskı altında

Goldman Sachs Group Inc.’e göre yatırımcıların getiriye aç oldukları bir ortamda, Macarista, Polonya, İsrail ve Güney Kore gibi düşük faiz oranı olan ülkelerdeki varlıklar görünüm kaybedecek.  Bu ülkelerdeki politika yapıcılar, enflasyonun aşırı gerilemesini önlemenin bir yolu olarak para biriminde zayıflama görmek istiyorlar.