Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(19:04'te güncellendi)

Avrupa hisseleri, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) dün açıkladığı parasal genişleme (QE) programının ekonomik büyümeyi destekleyeceği yönündeki iyimserlik ile 3 yılı aşkın bir sürenin en iyi haftalık performansını gösterdi.

Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 1.7 yükselerek günü 370.37 puandan tamamladı ve Aralık 2007'den bu yana en yüksek seviyeye çıktı. Gösterge endeks, AMB Başkanı Mario Draghi'nin özel sektör ve ülke tahvili içeren toplam 1.1 trilyon euroya ulaşacak olan varlık alım programı açıklaması sonrasında üst üste ikinci haftalık kazancını kaydetti. 

Notz, Stucki & Cie. yöneticilerinden Pierre Mouton, "Draghi'nin Euro Bölgesi'ndeki korkuları yok edip istikrarı sağlama konusundaki kararlılığı iyi haber. Bankacılık sistemindeki likidite kredi koşullarını geliştirecektir, bu da ekonomik büyümeye katkı yapar. Hisseler bundan fayda görür. AMB'nin bir süre ve miktar vermiş olması da oldukça işe yarar bir durum. Yatırımcılar en az 18 ay boyunca AMB'den destek geleceğini biliyor" yorumunu yaptı. 

Draghi'nin açıklamalarına yönelik spekülasyonlarla endeks 14 Ocak'tan sonra yüzde 9 yükseldi. Bu aynı zamanda Aralık 2011'den bu yana en dik yedi günlük ralli. İsviçre Merkez Bankası geçtiğimiz hafta beklenmedik şekilde euro karşısında müdahale kurunu kaldırmıştı. 

(19:04'te güncellendi)