Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hisseleri, Nasdaq 100 Endeksi’nin Nisan ayından bu yana en büyük düşüşü göstermesi ile geriledi. Düşüşte, dayanıklı tüketim malları siparişlerindeki gerileme ve Caterpillar Inc.’ten Microsoft Corp.’a hayal kırıklığı yaratan sonuçların ekonominin gücü ile ilgili endişeleri artırması etkili oldu.

Standard & Poor’s 500 Endeksi’ndeki teknoloji hisseleri, yüzde 3.3 değer kaybederek Kasım 2011’den bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Microsoft, işletmelere yapılan yazılım lisansı satışlarının beklentilerin altında kalması ile yüzde 9.3 gerileyerek 18 ayın en sert düşüşünü kaydetti.  Caterpillar, düşen petrol fiyatlarının enerji şirketlerinden gelen talebin zayıfladığı sinyali vermesi ile 2015 finansal sonuçları tahminin beklentilerin altında kalmasının ardından yüzde 7.2 değer kaybetti. Procter & Gamble Co., yükselen ABD dolarının karlara olumsuz etki etmesi ile yüzde 3.5 geriledi. Apple Inc., gelirinin beklentileri aşmasının ardından yüzde 6’dan fazla prim yaptı.

St.Louis merkezli Stifel, Nicolaus & Co. para yöneticilerinden Chad Morganlander, “Para biriminden kaynaklanan sıkıntılar, küresel büyümedeki sürekli yavaşlamanın işaretleri ile birlikte çeyrek dönem sonuçları üzerinde önemli olumsuz etkiler yaratıyor. Öte yandan dayanıklı mal siparişleri de hayal kırıklığı yarattı” dedi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi, yüzde 1.3 gerileyerek New York saati ile 16:00’da 2,029.55 puan ile günü tamamladı. Endeks geçtiğimiz 50 günlük fiyat ortalamasının altına geriledi. Dow Jones Industrial Average, gün içinde erken saatlerde yaklaşık 400 puan düşüş göstermesinin ardından 291.49 puan veya yüzde 1.7 gerileyerek 17,387.21 puana geldi. Nasdaq 100 Endeksi yüzde 2.6 gerileyerek Nisan’dan bu yana en büyük düşüşü gerçekleştirdi.

ABD piyasalarında yaklaşık 6.5 milyar hisse senedi işlem gördü ve işlem hacmi 3 aylık ortalamanın yüzde 3.6 aşağısında seyretti.