Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avustralya’nın çekirdek tüketici fiyatları son çeyrekte ivme kazanarak, ülke merkez bankası üzerindeki faiz oranlarında indirime gidilmesi baskısını azalttı ve yerel para birimin yükselmesini sağladı.

İstatistik Kurumu’nun Sydney’de yaptığı açıklamaya göre çekirdek fiyatların düzenlenmiş ortalamasının göstergesi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0.7 yükseldi. Bir önceki çeyrekte yüzde 0.3 artış görülmüştü. Söz konusu yükseliş, Bloomberg anketine katılan 23 ekonomistin yüzde 0.5’lik tahmin medyanını aştı.

Avustralya’nın fiyat artışı, deflasyonun gelişmiş ülkeleri tehdit etmesi ile gelişmiş dünyada ender rastlanan bir durum olma özelliği taşıyor. Tokyo’dan Frankfurt’a politika yapıcılar ekonomilerini canlandırmak için parasal genişlemeye giderken, Avustralya Merkez Bankası (RBA) 23 yıldan uzun büyümeyi genişletmek için ekonomik geçişi yöneltmeye çalışıyor. Traderlar, verinin açıklanmasının ardından merkez bankası Guvernörü Glenn Stevens’ın gelecek haftaki toplantıda yüzde 2.5 ile rekor düşük seviyedeki göstergede indirime gideceği iddialarını düşürdüler.

Commonwealth Bank of Australia ekonomistlerinden Savanth Sebastian, “Avustralya dünyanın geri kalan bazı bölümlerinden oldukça farklı. Euro Bölgesi, durgun büyüme ve düşen petrol fiyatları ile deflasyon tehdidi ile ilgili endişelenmeyi sürdürürken, ABD’de enflasyon Fed’in hedefinin altında seyrediyor. Ancak Avustralya’da enflasyon merkez bankası hedefinin alt ucunda tutunuyor” dedi.