Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan’ın piyasayı dengelemek için harekete geçmeyeceği sinyali vermesi ve ABD petrol stokunun artacağı beklentilerinin küresel arz fazlası sorunun süreceği spekülasyonları desteklemesi ile geriliyor.

Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 2 kadar geriledi. Saudi Arabian Oil Co. CEO’su Khalid Al-Falih Riyad’da, arz ve talep ve ekonomi kuralları yönetim sağlayacak” dedi. EIA’nın açıklayacağı petrol stoku verisi öncesinde Bloomberg News anketine katılan analistler petrol stoklarının üst üste 3. haftada da genişleme göstereceği tahmininde bulunuyor.

Petrol, ABD’nin 30 yıldan uzun bir sürenin en hızlı üretimini gerçekleştirmesi ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Organizasyonu’nun (OPEC) üretimin düşürülmesi çağrılarını yanıtsız bırakması ile geçtiğimiz yıl yaklaşık yüzde 50 düşüş gösterdi. Önce OPEC dışı üreticilerin üretimlerini düşürmeleri gerektiğini söyleyen Suudi Petrol Bakanı Ali Al-Naimi, krallığını resmi basın ajansına göre, Rusya ve Norveç elçileri ile piyasa istikrarını konuşmak üzere görüştü.

Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Suudilerin pozisyonları güçlü bir şekilde tekrarlamaları ilginç. Bu durum, diğer OPEC üyeleri dahil kimsenin Suudilerin duruşu ile ilgili şüphe etmemesine yönelik bir hareket olduğuna işaret veriyor” dedi.

Mart vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 90 sent kadar gerileyerek varil başına 45.33 dolar oldu ve Singapur saati ile 45.57 dolardan işlem gördü. Kontrat, Salı günü 1.08 yükselerek 46.26 dolara geldi ve 4 günden bu yana ilk artışı gösterdi. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 33 aşağısında seyrediyor.

Mart vadeli Brent petrolü kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe Borsasında 81 sent kadar düşüş ile varil başına 48.79 dolardan alıcı buldu. Kontrat Salı günü 1.44 dolar yükselerek 49.60 dolar seviyesine geldi. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 3.47 dolar seviyesinde.